Vrchol domácího ročníku je tady: Do pražského Edenu míří Final Four

Vrchol domácího ročníku je tady: Do pražského Edenu míří Final Four

Už jen poslední dvě otázky zbývá vyřešit na domácí scéně inline hokeje. Nejvyšší soutěž se o víkendu dozví jméno sestupujícího týmu, ale především také nového mistra! Závěrečný podnik tentokrát najde domov v krásném prostředí pražského Edenu, kde v sobotu 28. června zabojují o titul čtyři nejlepší týmy: Zlín, Olomouc, Beroun a domácí Slavia.

Před rokem zvedal ve Vrchlabí pohár pro vítěze Pavel Strýček jako kapitán Mission Rolleru Brno. Jihomoravanům ale zbývá už jen několik posledních desítek hodin kralování, pak předají štafetu dál – letos se totiž na Final Four jako jediní z jeho loňských účastníků neprobojovali. Jejich místo zaujme Olomouc, která bude mít o motivaci postaráno. Na svůj první titul totiž stále čeká!

Všichni tři zbývající soupeři už pocit triumfu zažili. Berounští Medvědi slavili v letech 2009 a 2010, zlínští Devils dokonce pětkrát během sedmi ročníků 2001–07, Slavia opanovala extraligu v roce 2012. Na letošním Final Four není favorita, stejně tak jako outsidera.

Podle výsledků základní části i čtvrtfinále play-off by mírně v čele žebříčku mistrovských ambicí mohli být hokejisté Berouna, kteří za celý ročník prohráli v základní hrací době jediný zápas (se Slavií), jednou padli v prodloužení (s Kladnem). Zcela po zásluze tak ovládli západní skupinu, poté dvakrát jasně přejeli Uherský Brod. Nejméně bodů naopak v dlouhodobé části nasbírala Slavia, kterou ale srazily především úvodní dvě kontumace. Ve čtvrtfinále přešla přes brněnského obhájce díky strhujícím koncovkám obou zápasů.

Na východě se o první příčku bojovalo až do posledního hracího dne. Nakonec ji pro sebe urval Zlín, který v prvním kole parádně otočil úvodní bitvu v Pardubicích a doma si postup s bravurou pohlídal. Olomouc skončila v divizi jen o dva body pozadu a ve čtvrtfinálových bitvách jí parádně vycházely začátky. Eagles se sice proti kladenským Čertům Tomáše Plekance o výsledek vždy ještě třásli, ale nakonec si i oni vysloužili jízdenku do Edenu.

Final Four zahájí ve 12:00 semifinále Berouna se Slavií, od 14:00 se ve druhém souboji utkají Zlín s Olomoucí. Je tedy jasné, že vrchol turnaje i celé sezóny proti sobě postaví český a moravský celek. Neúspěšní semifinalisté obdrží bronzové medaile, zápas o třetí místo se druhým rokem nehraje. Velké finále přijde na řadu v 18:00.

Všechny tři zápasy budete moci sledovat tradičně v textovém komentáři na webu Onlajny.com. Na Final Four nebude chybět Česká televize, která po jeho skončení připraví dokument.

Výsledky čtvrtfinále play-off

IHC Devils Zlín – Střída Sport Pardubice 2:0 (6:5 sn., 15:4)
Mission Roller Brno – IHC Slavia Praha 0:2 (3:6, 5:6)
IHC Berounští Medvědi – IHC Uherský Brod 2:0 (8:2, 12:2)
IHC Čerti Kladno – IHC Eagles Olomouc 0:2 (8:11, 6:9)

Koeficienty bodů ze základní části pro nasazení do Final Four

1. Beroun – 2,5
2. Zlín – 2,3
3. Olomouc – 2,1
4. Slavia – 1,8

Final Four – sobota 28. 6., Praha – Eden

12:00 IHC Berounští Medvědi (1) – IHC Slavia Praha (4)
14:00 IHC Devils Zlín (2) – IHC Eagles Olomouc (3)
18:00 finále


Úplně opačné starosti budou mít dva týmy na opačném konci republiky. Druhé kolo bojů o udržení, které už rozhodne o sestupujícím, má tentokrát čistě moravské obsazení – přerovští Night Birds nezvládli sérii s Hradcem Králové, Uherské Hradiště padlo Roller Stormu. Obě série se rozhodovaly až v klíčové třetí bitvě.

V základní části byl o velký kus úspěšnější Přerov. Nasbíral 10 bodů, mohl se pochlubit velmi slušným skóre 73:76, zatímco Uherské Hradiště skončilo poslední se třemi body a gólovou bilancí 53:106. Vzájemné duely ovládli Night Birds výsledky 13:4 a 14:2, do série o holé přežití tak jdou jako výrazný favorit. Na druhou stranu, jsou to pouhé tři roky, co Reflex slavil dokonce titul! Snad i proto bude mít velkou motivaci mezi českou smetánkou zůstat...

2. kolo play-out – o udržení

Sobota 28. 6. – 1. utkání

14:00 IHC Reflex Uherské Hradiště – IHC Night Birds Přerov

Neděle 29. 6. – 2. a případné 3. utkání

13:00 IHC Night Birds Přerov – IHC Reflex Uherské Hradiště
15:00 IHC Night Birds Přerov – IHC Reflex Uherské Hradiště

Foto: Petr Kraus