První vítězství juniorů nad Španělskem se rodilo v dřině a potu

První vítězství juniorů nad Španělskem se rodilo v dřině a potu

Takhle těžké to čeští junioři určitě nečekali. Do mistrovství světa FIRS ve francouzském Toulouse vstoupili zápasem se Španělskem, které jim nadělalo obrovskou práci. Zásluhou branek Jiřího Drobného s Filipem Kuťákem a výkonu brankáře Lukáše Langra ale nakonec národní tým zvládl vyhrát 2:1. Ve středu ho čeká den zápasového volna, Mexiko je totiž už druhým týmem skupiny, který do Francie nedorazil.

Už od prvního střídání, kdy si kotouč vzali do své moci Španělé, bylo jasné, že začátek bude extrémně náročný. Národnímu týmu mohla pomoci rychlá přesilovka, obrana soupeře ale na gólmana žádné puky nepouštěla. Jakmile pak Jihoevropané viděli v českém rozestavení sebemenší okénko, využívali ho k bleskovým protiútokům.

Územní převaha českého výběru se ovšem v 11. minutě dočkala zhodnocení, které obstaral dorážkou Jiří Drobný. Reprezentaci tak spadl velký kámen ze srdce – jenže opravdu jen na krátkou chvilku. Své spoluhráče totiž musel několikrát podržet brankář Lukáš Langer, před nějž si Španělé razili cestu s velkou vervou.

Postupem času se ukazovalo, že výborná hra českého soupeře v prvním poločase nebyla náhodná. Zdobila ho především obrovská přímočarost a když se Španělsku nepodařilo využít přesilovou hru, uspělo z individuální akce. Po levé straně se protáhl Juan Escudero Ramirez a Lukáši Langerovi propadl puk pod vyrážečkou. Gól to byl smolný, leč zasloužený.

Útočné manévry Pyrenejců pokračovaly dál, ale ani Češi se nechtěli smířit s vyrovnaným stavem. Na několik minut pak převzali nad hrou kontrolu a spásu jim přinesl Filip Kuťák, jehož akce měla v podstatě stejný průběh jako ta předešlá na druhé straně. Hlavně výkon Lukáše Langra se pak postaral o to, že česká reprezentace dotáhla první zápas do vítězného konce. Ale byla to nesuktečně těžká práce.

Španělsko – Česká republika 1:2 (0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 27. San Juan – 11. Drobný (Vráblík), 34. Kuťák (Drobný).

Česko: Langer – Hlaváč, Gremlica, Dalajka, Zaremba – Krudenc, Christl, Kazlepka, Pavlůsek – Bezděk, Kuťák, Drobný, Vráblík.

Hodnocení trenéra Jiřího Suhrady

„Jsem strašně rád, že jsme zápas uhráli. Věděli jsme, že to nebude lehké, ale že to bude až takhle těžké, to jsme nedoufali. Španělé nám přidělávali práci svým pohybem a nasazením. My jsme nebrusilili tak, jak bychom měli, náš pohyb byl trochu horší. Také jsme předržovali puky a s tím souviselo málo střelby na branku. Do dalších zápasů se určitě musíme zlepšit.“