Junioři si s Austrálií zastříleli a do čtvrtfinále jdou z první pozice

Junioři si s Austrálií zastříleli a do čtvrtfinále jdou z první pozice

Po úvodním rozpačitém vítězství nad Španělskem se konečně mohli čeští junioři uklidnit. S Austrálií neměli sebemenší problémy, od čtvrté minuty trpělivě navyšovali skóre a mohou litovat jen toho, že v posledních momentech přišli o čistý štít. Jako vítěz skupiny A tak postupují do čtvrtfinále, kde je v pátek od 21:10 čeká s největší pravděpodobností Itálie.

Pro klokany odstartoval šampionát teprve ve středu, kdy nedokázali proti Španělsku skórovat a prohráli 0:4. Češi tak neváhali a svou roli favorita začali do dění na ploše okamžitě promítat. Soupeř jim vzdoroval do čtvrté minuty, kdy se dvěma slepenými údery prosadili Filip Kuťák s Patrikem Dalajkou. Třetí, uklidňující trefu pak přidal Jiří Drobný.

Národní tým měl neustále puk na hokejkách, občas se z toho ale rodily zbytečné chyby v rozehrávce. Obrovský rozdíl mezi soupeři byl ovšem znát nejen v poli, ale i v brankovišti, kde Lukáš Langer jasně vládl. Naproti tomu Filip Kuťák donutil protinožce ke střídání gólmanů a účet první půle dokonal v přesilovce Patrik Dalajka – 0:5.

Za jednoznačného stavu se do české brány postavil Lukáš Stojar, byla to pro něj ale podobná nuda jako předtím na střídačce. Dominance jeho spoluhráčů totiž pokračovala v ještě výraznějším duchu. První radost na turnaji slavil kapitán Václav Krudenc, Hlaváčovou přihrávkou pak nepohrdnul Tomáš Pavlůsek.

Stavidla australské obrany stále zůstávala zvednutá hodně vysoko. Krásná akce zakončená Natanem Vráblíkem se vešla mezi skvělé představení Miroslava Zaremby, jenž během pouhých pěti minut stihl nasázet hattrick! Skóre z pohledu českého týmu dotvořil Jiří Drobný. Pak si ale přece jen zachytal i Lukáš Stojar a půl minuty před koncem bohužel také lovil puk ze své sítě, nulu na české straně zrušil Luke Moore.

Austrálie – Česká republika 1:12 (0:5: 1:7)

Branky a nahrávky: 40. L. Moore (Sak) – 4. Kuťák (Drobný), 4. Dalajka (Gremlica), 7. Drobný (Bezděk), 10. Kuťák (Vráblík), 17. Dalajka (Hlaváč), 21. Krudenc (Kazlepka), 23. Pavlůsek (Hlaváč), 29. Zaremba (Krudenc), 30. Vráblík (Bezděk, Kuťák), 32. Zaremba (Krudenc), 34. Zaremba (Christl), 34. Drobný (Vráblík).

Česká republika: Langer (21. Stojar) – Hlaváč, Gremlica, Dalajka, Pavlůsek – Krudenc, Christl, Kazlepka, Zaremba – Bezděk, Kuťák, Drobný, Vráblík.

Hodnocení trenéra Ivana Tomaštíka

„Po zápase se Španělskem byli kluci zakřiknutí a zjistili, že tady není slabého soupeře. Včera jsme se byli na Austrálii podívat a hrála docela dobře. Věděli jsme, že budou unavení, a samozřejmě jsme čekali, že vyhrajeme. Ale jsem rád, že to kluci zvládli, nacvičili si i nějaké kombinace. Uvidíme, jak to bude pokračovat dál.“