Rychlým startem proti Itálii si junioři zajistili místenku v semifinále

Rychlým startem proti Itálii si junioři zajistili místenku v semifinále

Junioři dokázali ve večerním čtvrtfinále pomstít své kolegyně a v Toulouse si zahrají o medaile! Proti Itálii potvrdili roli favorita, když v desáté minutě vedli už o tři góly a náskok nad nesmírně houževnatým soupeřem kontrolovali až do konce. Další překážku v jejich cestě bude znamenat v sobotu od 18:10 semifinále s domácí Francií!

Čeští junioři nebyli na náročný úděl sami – z hlediště měli kompletní podporu ženského týmu, který mohl poprvé radostí nadskočit už po pěti minutách. To se totiž Natan Vráblík trefil ve druhém zápase v řadě. Ještě do desáté minuty ho navíc stihli napodobit Václav Krudenc s Martinem Gremlicou a zdálo se, že čtvrtfinále nabere jasný směr.

Jenže netrvalo dlouho, než národní výběr poprvé kapituloval a dostal jasné upozornění, že konec zápasu je ještě daleko. Snížení Alessia Lettery bylo navíc zasloužené, Italové chvílemi předváděli hodně nebezpečné akce. Před koncem prvního poločasu je ale zase zpražil Tomáš Pavlůsek, jehož gól na 4:1 byl dost možná klíčový.

Na druhé straně se totiž až do konce zápasu gólově neurodilo. Vždy, když přišla chvíle pro Lukáše Langra, český gólman jasně prokázal svou výbornou formu. Jeho spoluhráči pak málem slavili už po přesilovkové ráně Gremlici či úprku Drobného, ale o pátý gól se postaral až Natan Vráblík. Nejmladší člen kádru mířil do černého podruhé!

České hokejistky na tribunách měly pro autora případného hattricku připravené hodně pikantní překvapení, bohužel na něj ale už nestačilo dojít. Junioři ovšem bezpečně kontrolovali závěr utkání a po závěrečné siréně zkompletovali čtveřici semifinalistů. O postup do finále se v zámořském derby nejprve utkají Spojené státy s Kanadou a potom hlavně Češi s domácí Francií!

Česká republika – Itálie 5:1 (4:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Vráblík (Drobný), 7. Krudenc, 10. Gremlica (Christl), 18. Pavlůsek (Dalajka), 34. Vráblík – 15. Lettera (Berthod).

Česká republika: Langer – Hlaváč, Gremlica, Dalajka, Pavlůsek – Krudenc, Christl, Kazlepka, Zaremba – Bezděk, Kuťák, Drobný, Vráblík.

Hodnocení trenéra Ivana Tomaštíka

„Věděli jsme, do čeho jdeme, že na nás budou Italové trochu agresivnější. První půlku jsme zahráli velmi dobře, druhou už to bylo trochu horší, ale zvládli jsme to a s výsledkem jsme spokojeni. Musíme se připravit na semifinále a myslím, že to bude dobré.“