Vylepšit zakončení a půjde to. Češi na úvod vynulovali Británii

Vylepšit zakončení a půjde to. Češi na úvod vynulovali Británii

Svého vstupu do programu mistrovství světa FIRS se konečně dočkali také čeští muži. Na úvod je čekal zápas proti papírovému outsiderovi skupiny z Velké Británie a od začátku do konce drželi převahu, kterou se jim však ke gólům dařilo využívat hodně ztěžka. I tak ovšem vyhráli bez větších starostí 3:0, ve středu už je čeká velká bitva proti Spojeným státům.

Chvíli před zápasem skončila úvodní bitva skupiny A, ve které Spojené státy remizovaly se Švédskem 2:2. Češi pak vlétli na hrací plochu s velkou chutí a moc ani nebylo znát, že turnaj teprve zahajují. Většinu přihrávek si dávali přesně na hokejku a postupem času přišly i gólové šance. Třeba Přibyl z mezikruží ještě nabíjel Fialovi, který skákavý puk netrefil.

Diváci museli tleskat hlavně souhře první české formace. I kdybyste čtveřici Šebek, Strýček, Šimo, Šinágl zavázali oči, věděli by o sobě! Nejvíc příležitostí na skórování měl Michal Šimo, Britové museli kolotoč zastavit oddechovým časem. Málem se jim podařilo bezbrankový stav udržet až do poločasu, jenže 25 sekund před sirénou konečně rozvlnil síť Petr Šenkeřík přesnou střelou do bližšího růžku.

K navýšení stavu pak mohla reprezentaci pomoci první přesilovka, tu ale i přes drtivý tlak nevyužila. Hokejisté si často až moc s pukem hráli, místo toho, aby stříleli. Až dvěma slepenými brankami z 28. a 29. minuty se jim podařilo utéct. Nejdřív dorazil Šimovu střelu Petr Šinágl, pak si svůj vlastní pokus dojel Petr Kafka.

Útočné manévry pokračovaly až do závěrečné sirény. Osvědčený pár Kafka–Loskot se klidně mohl radovat z dalších gólů, na gólmanovi Milesu Finneym ale ztroskotal třeba i v samostatném úniku Jakub Cik. Skóre 3:0 tak vydrželo až do konce a parádně naladěné české hokejisty mohlo mrzet jenom to, že se jim nepodařilo gólově zakončit mnohem víc útočných akcí.

Česká republika – Velká Británie 3:0 (1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 20. Šenkeřík (Přibyl), 28. Šinágl (Šimo), 29. Kafka (Loskot).

Česká republika: Brabec – Šebek, Strýček, Šimo, Šinágl – Buchta, Tvrzník, Kafka, Loskot – Šenkeřík, Přibyl, Fiala, J. Cik – D. Bernad.

Hodnocení trenéra Jiřího Suhrady

„Jsem spokojený, na úvod to od nás byl slušný zápas. Samozřejmě jsme měli smůlu, že jsme neproměňovali vyložené šance, mohlo to být od začátku jednoznačnější. Ale i tak, 3:0 bez inkasovaného gólu, já to beru. Myslím, že jsme ještě schopni jít do většího pohybu a další zápasy odehrát ve větším tempu.“