Výborně! Hokejisté otočili bitvu se Švédskem a vyhráli skupinu

Výborně! Hokejisté otočili bitvu se Švédskem a vyhráli skupinu

Švédsko se ukázalo být stejně těžkým soupeřem jako Spojené státy, Češi ale svůj úkol zvládli. V závěrečném souboji skupinového programu jako první prohrávali, skóre však otočili a houževnaté Seveřany porazili 3:2. Znamená to, že národní tým půjde do čtvrtfinále mistrovství světa jako velký favorit. V pátek od 16:40 ho čeká úspěšnější z dvojice Rusko – Lotyšsko!

Český výběr pro závěrečný skupinový zápas doplnil i starší z bratrů Ciků Lukáš, který v obraně nahradil zraněného Lukáše Buchtu. Hokejisté se do Švédů pustili s vervou, jenže v osmé minutě šli do tří a soupeř první přesilovku využil nádhernou střelou Oscara Engsunda.

Přesilové hry si ve zbytku nervózní první části zahráli i Češi, ale kromě nich si územní převahu nedokázali vytvořit a musel je ještě zachraňovat Daniel Brabec společně se svou brankovou konstrukcí. Až dvě minuty před sirénou se trápení rozhodl ukončit individuální akcí Martin Tvrzník, kterému spoluhráči nádherně odtáhli protivníky a pak už Tvrzník zkušeně zavěsil.

Hokejisty to viditelně povzbudilo a následná přestávka i uklidnila. V pokračující přesilovce totiž 28 sekund po startu druhé půle narýsoval Šimo krásnou přihrávku Marku Loskotovi, který už střílel do prázdné. V další přesilovce sice Kafkovi nebyl uznán gól pro postavení spoluhráče v brankovišti, ale český tým pak uklidnil Petr Šinágl přesně mířeným pokusem na 3:1.

Čeští hokejisté se pak snažili hru zklidnit, jenže zalézt do obrany se v inlinu příliš nevyplácí. I proto měli v posledních minutách namále, k tomu jim znovu nepomáhal příšerný výkon rozhodčích. Čtyři minuty před koncem tak v přesilovce zařídil drama Filip Engsund. Na vyrovnání, natož kýžený obrat, pak už ale Seveřané nedosáhli a Češi mohli v Toulouse oslavit třetí vítězství.

Česká republika – Švédsko 3:2 (1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 19. Tvrzník, 21. Loskot (Šimo), 29. Šinágl (Strýček) – 10. O. Engsund (P. Gustavsson), 37. F. Engsund (O. Engsund).

Česká republika: Brabec – Strýček, Šenkeřík, Šimo, Šinágl – Tvrzník, D. Bernad, Kafka, Loskot – Přibyl, L. Cik, J. Cik, Fiala.

Hodnocení trenéra Jiřího Suhrady

„Začali jsme trochu vlažněji, dostali jsme první gól z přesilovky. Pak se to trochu zlepšilo, bylo to jenom o pohybu. Závěr jsme si ještě trochu zkomplikovali, ale nakonec to dobře dopadlo. Samozřejmě jsme chtěli postoupit z prvního místa, což se nám podařilo, a v pátek jdeme na čtvrtfinále proti vítězi utkání Rusko – Lotyšsko. Nesmíme to v žádném případě podcenit, musíme hrát už od začátku zodpovědně.“