Češi nechybí ve čtyřlístku semifinalistů, snadno přehráli Lotyšsko

Češi nechybí ve čtyřlístku semifinalistů, snadno přehráli Lotyšsko

Česko si opět po roce zahraje o medaile, snadno postoupilo přes Lotyše. Ti sice otevřeli skóre zápasu, ale jinak neměli příliš nadějí a nakonec podlehli 2:8. Hattrickem se zaskvěl útočník druhé formace Marek Loskot. I počtvrté na turnaji tak Česká republika vítězí a bez problému postupuje do semifinále.

Česko začalo proti defenzivně laděnému Lotyšsku aktivně a od první minuty jej přehrávalo. Do dobré šance se dostal Šimo a po něm Šinágl. Jenže jako první udeřili Lotyši. Andrejs Maslovskis tvrdou ranou překonal Brabce a outsider vedl. Češi ale v jediné minutě otočili. Michal Šimo dokonale vykoupal Seikstse a vyrovnal, Marek Loskot střelou z levého kruhu zužitkoval výhodu a poslal Česko do vedení.

Lotyšsko se ke střelám dostávalo sporadicky, ale o to byly nebezpečnější. Češi naopak pálili jednu střelu za druhou a dařilo se jim tak navyšovat vedení. Šikovné ruce ukázal při sólu Marek Loskot a smysl pro kombinaci prokázal Šinágl. Po jeho přesné přihrávce zvýšil Pavel Strýček.

Česká reprezentace neponechala nic náhodě a pokračovala v navyšování vedení. Ve čtyřiadvacáté minutě Petr Kafka po předávce od Loskota málem protrhl lotyšskou síť. Za chvíli přidal šestou branku Petr Šinágl. Čeští trenéři prostřídali brankáře a poprvé na turnaji chytal Ondřej Jirkův.

Hořký start čerstvému brankáři přichystal Arvis Purvinš, ale pětibrankový náskok vrátil Čechům svým třetím úderem Marek Loskot. V závěru čtvrtfinále se o osmou branku postaral Martin Tvrzník a zpečetil tak českou čtvrtfinálovou výhru. Lotyši se zázraku nedočkali, český tým se naopak bude připravovat na Kanadu. Semifinále startuje v sobotních 21:10.

Čtvrtfinále: Česká republika – Lotyšsko 8:2 (4:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 8. Šimo (Strýček), 9. Loskot (Šimo), 14. Loskot, 16. Strýček (Šinágl), 24. Kafka (Loskot), 26. Šinágl, 30. Loskot (Kafka), 39. Tvrzník (Přibyl) – 6. Maslovskis, 29. Purvinš.

Česká republika: Brabec (28. Jirkův) – Strýček, Šebek, Šimo, Šinágl – Tvrzník, D. Bernad, Kafka, Loskot – Šenkeřík, L. Cik, J. Cik, Fiala – Přibyl.

Hodnocení trenéra Jiřího Suhrady

„Zápas nebyl ze začátku lehký, dostali jsme první gól. Potom jsme otočili a už se to vyvíjelo podle našich představ. Shlédli jsme ranní zápas Ruska s Lotyšskem. Věděli jsme, že Lotyši umí vystřelit, před zápasem jsme si říkali, že je do těch střel nesmíme pustit."