Češi zkušeným výkonem přehráli Kanadu a jdou bojovat o zlato!

Češi zkušeným výkonem přehráli Kanadu a jdou bojovat o zlato!

Výborně, k obhajobě světového titulu zbývá české reprezentaci poslední krok! V semifinále proti Kanadě prokázala, že první inkasovaný gól ji nikdy nezlomí, a trpělivou hrou opět dokázala skóre obrátit ve svůj prospěch. Češi vyhráli 3:1, což znamená jediné – v neděli od 18:40 si zahrají velké finále šampionátu proti Spojeným státům americkým!

Začátek byl i na tak důležitý zápas hodně opatrný, o což se hrou ze zabezpečené obrany staral hlavně český tým. První zajímavou situací byla až kanadská přesilovka v osmé minutě, která dokonce vedla k otevíracímu gólu z hokejky Davida Hammonda. Čechy to ale spíš jen povzbudilo, v útoku nejaktivnější Michal Šimo mohl hned srovnat, ale gólman Bradette ho neuvěřitelně vychytal.

Za pár chvil se ovšem národní tým rovněž dočkal své první početní výhody, jež měla stejný konec jako ta kanadská. Z velkého úhlu vyrovnal skóre Marek Loskot. Soupeř od té doby hrozil prakticky jen z rychlých útoků, zato Češi si trpělivým výkonem vypracovali další šance. Podruhé však už přesilovku nevyužili, Šebkovi pár chvil nato chybělo v sólu hodně málo.

V nastoleném duchu se pokračovalo i po přestávce. Bohužel tedy i s neproměněnou přesilovkou a dalšími příležitostmi, v nichž Bradettovi pomáhahali obětavým výkonem jeho obránci. Reprezentace si ale počkala na svou chvilku, kterou se ukázal být individuální průnik Patrika Šebka, jenž právě v den semifinále oslavil 31. narozeniny. Češi po jeho parádní střele poprvé vedli!

Čekalo se, že utkání budou rozhodovat početní výhody, což se nakonec potvrdilo. Jenže v trochu nečekaném významu! Dorážku Corbeila totiž v kanadské přesilovce senzačně vytáhl Daniel Brabec, jeho parťáci přejeli do přečíslení a zkušený Martin Tvrzník nepohrdnul Kafkovou přihrávkou.

Ve zbývajících devíti minutách už to byla ze strany české reprezentace spíš údržba. Kanaďané v závěru přece jen tlačili, ale příliš gólových šancí na srovnání skóre neměli. Česká obrana v čele se skálopevným Brabcem odolala i power-play a bylo jasno – k obhajobě nám chybí poslední krok!

Semifinále: Česká republika – Kanada 3:1 (1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Loskot (Kafka), 27. Šebek (Šinágl), 31. Tvrzník (Kafka) – 9. Hammond (Woods).

Česká republika: Brabec – Strýček, Šebek, Šimo, Šinágl – Tvrzník, D. Bernad, Kafka, Loskot – Šenkeřík, L. Cik, J. Cik, Fiala – Přibyl.

Hodnocení trenéra Jiřího Suhrady

„Samozřejmě jsem spokojený. Kluci hráli výborně, poctivě, obětavě, dobře bruslili. Věděli jsme, že nás Kanaďané budou provokovat, to je prostě jejich styl. A taky jsme věděli, že velice důležitým faktorem budou přesilovky. Oni hned tu první využili, ale my jsme naštěstí hned z naší přesilovky vyrovnali a ve druhé půlce už jsme dominovali.“