V sobotu startuje Stilmat extraliga! Na koho se můžeme těšit?

V sobotu startuje Stilmat extraliga! Na koho se můžeme těšit?
autor fotografie: Markéta Křížová

Extraligu čeká první hrací den, v sobotu se odehraje celkem sedm utkání. Do hry vstoupí všechny týmy západní divize, volno mají jen Night Birds Přerov ve východní části soutěže. Hrát se bude v Boskovicích, Brně, Černošicích a taky na Nikolajce. Pojďme se podívat na to, jak se formují soupisky a co bychom od extraligových týmů mohli očekávat letos.

IHC Prague Rats

Obhájce soutěže stihl již odehrát zápasy Ligy mistrů, ale v Brumově-Bylnici postrádal kompletní tým a v evropské konkurenci se umístil na 5. příčce. Pražský tým ale opět skládá velmi silný kádr. Reprezentačními zkušenostmi oplývá zejména Jakub Bernad, kterého doplňuje bratr David. Soupeři si budou muset dát pozor i na další šikovné hráče jakými jsou Matyáš Filip, Oscar Flynn, Petr Hašek nebo Tomáš Rubeš. Oporou v brankovišti bude tradičně Martin Michajlov.

ILHK Hradec Králové

Na loňské vyřazení ve čtvrtfinále Stilmat extraligy už v Hradci Králové jistě zapomněli a na letošní ročník mají připraven široký kádr, který navíc bude čerpat i z B-týmu, v němž budou nastupovat loňští mistři juniorské soutěže. Tahounem týmu bude jistě Filip Kuťák. Dalšími oporami jsou Zdeněk Čáp, Aleš Půlpán nebo možná i Filip Hronek či Filip Pavlík. Michala Mahdala v brance by měl doplnit Oldřich Cichoň.

SK Černošice

V minulém ročníku se povedlo Černošicím vybojovat bronz a na tento úspěch by tygři znovu rádi navázali. Osa týmu kolem Petra Kafky zůstává, doplnit by jej mohl v určitých případech i Marek Loskot, což je slušný základ pro další ročník. Novou tváří v týmu bude navíc útočník Energie Karlovy Vary - Ondřej Procházka.

IHC Roller Storm Praha

Roller Storm bude i letos sbírat zkušenosti, protože by měl mít jeden z nejmladších týmů v soutěži. Jedničkou v brankovišti bude Ondřej Gabriška, který na loňském evropském šampionátu v Belgii navlékl spolu se Šimonem Slavíčkem i reprezentační dres.

HC Cvočkaři Hořovice

Cvočkaři zůstávají trošku v pozadí, ale postupně se jim daří zapracovávat hráče z mládeže, čehož důkazem je zejména David Jindra, který se neztratil ani v reprezentaci. V Hořovicích za ním roste několik dalších adeptů, kteří by se mohli prosadit jak v extralize, tak třeba později i v národním týmu.


Mission Roller Brno

Brno získalo na svou soupisku velmi cennou posilu. Druhý nejlepší tým minulé sezony totiž doplňuje útočník Petr Holík, který dříve hrával za Devils Zlín. Chybět by neměl ani Filip Král, Radek Kučeřík, Dominik Hrachovina či kapitán Pavel Strýček. V Brně tak zřejmě budou mít opět ty nejvyšší ambice. 

IHC Night Birds Přerov

V Přerově staví dlouhodobě na osvědčeném základu, který letos doplní i pár nováčků. Nadále ale budou Night Birds pokračovat ve využívání silné domácí mládežnické základny. Vítěz Stilmat extraligy ze sezony 2022 by měl soupeřit o 1. příčku ve východní divizi s Brnem a pomoci by k tomu měli třeba Jakub Ferenc, Daniel Indrák, Aleš Jergl, Jakub Navrátil, Karel Plášek či Mikuláš Zbořil.

IHC Devils Zlín

Ďáblové jsou před letošní sezonou velkou neznámou. Kdysi nejlepší tým české soutěže ztratil na svém lesku a prostor nyní dostanou mladší hráči. Osa týmu z minulé sezony je pryč, podaří se ji nahradit? Do Uherského Brodu míří Daniel Gazda, Jiří Suhrada, Jiří Karafiát i Dominik Luža. Do branky se nepostaví ani Daniel Huf. I tak mohou být Devils ve čtvrtfinále nepříjemným soupeřem pro konkurenci.

HC Boskovice

V minulé sezoně skončily Boskovice druhé po základní části, ale nedokázaly přejít přes Brno na Final Four. Úspěch v základní části by ale jistě rádi v Boskovicích zopakovali. Pokračovat bude nestárnoucí David Šebek, který kolem sebe bude mít mladé i zkušené spoluhráče a možná i s mezinárodními zkušenostmi.

IHC Kanci Uherský Brod

Na bilanci z ročníku 2023 musí Kanci rychle zapomenout, což by měl změnit příchod hned několika vysoce kvalitních hráčů z IHC Devils Zlín. Gazda už za Uherský Brod hrál v minulosti, doplní jej Jiří Suhrada, Dominik Luža i Jiří Karafiát. Do brankoviště se vrací Ondřej Haloda. Vypadá to, že Kanci zejména v derby se Zlínem budou mít o motivaci postaráno.