Deset gólů a další čisté konto. Češi po skalpu Argentiny prošli do semifinále

Deset gólů a další čisté konto. Češi po skalpu Argentiny prošli do semifinále
autor fotografie: Daniel Kinc

I ve čtvrtfinále proti Argentině na letošním MS splnili čeští in-line hokejisté roli velkého favorita a o víkendu budou hrát o medaile. Jihoamerického soupeře nalomili již gólem v první minutě a od té doby další branky přidávali. O čisté konto se tentokrát přesně napůl podělili Daniel Brabec s Jiřím Matouškem, kteří se v polovině zápasu prostřídali v brankovišti. Mikuláš Skoupý a David Jindra se dočkali prvních zásahů na světovém šampionátu mužů v kariéře.

Kterak Češi osmifinále s Belgií odstartovali vlažně, tak proti Argentině plnili roli favorita už od první minuty. V sedmnácté sekund se do brejku vyřítil Jakub Cik a bekhendovou kličkou brankáři otevřel skóre – 1:0. Další šance měli Jindra a po něm dvakrát během půlminuty Bernad, ani z jedné šance druhý gól nepřišel. Nedočkal se ani Šebek, který projel přes tři hráče, ale Mazzaferra nepřekonal. To se povedlo až na konci sedmé minuty Jakubu Novákovi – ten zakončoval brejk 3 na 1 ranou z kruhu do bližší šibenice. Ještě před polovinou úvodní části se premiérové trefy na seniorském MS dočkali i obránce Mikuláš Skoupý, když hravě projel před branku a zakončil po zemi za beton gólmana – 3:0.

Češi se bavili a měli utkání pevně pod kontrolou. První trefy v kariéře na světovém šampionátu se dočkal i David Jindra, když z mezikruží pálil přes clonu přesně k tyči – 4:0. Pátou branku měl v sólu na hokejce Loskot, lapačka argentinského gólmana přispěchala s krásným zákrokem. Na konci téže minuty se ale skóre měnilo, když právě Loskot nabíjel na pravý kruh Petru Školoudovi a ten z oblíbené pozice pálil přesně – 5:0. V závěru poločasu si pak oba roli asistenta a střelce vyměnili, Marek Loskot u pravé tyče usměnil do sítě střílený pas kolegy Školouda. V závěru půle se poprvé zapotil i Brabec, Currentiho v závaru před brankou nepustil k dorážce a do druhé dvacetiminutovky pustil do brankoviště Jiřího Matouška.

I zkraje poločasu druhého pokračovala česká aktivita, Mikukáš Skoupý znovu projel až před argentinskou branku a v plné jízdě elegantně zakončil do šibenice nad lapačku gólmana – 7:0. Neuběhla ani minuta a radoval se z gólu i Jakub Novák, kterého našel mezi obránce Šebek, a český útočník pálil mimo dosah Mazzaferra. Ve 26. minutě měl největší argentinskou šanci duelu Haiek, když přes tři soupeře po ose projel do šance a byl úplně sám před Matouškem, jež ho dokázal skvělým zákrokem vyrážečkou vychytat. Devátou branku přidal Jakub Bernad po lišácké akci Loskota, který projel za branku a zpětnou přihrávkou ho našel úplně volného u tyče. Argentinská obrana v čele s gólmanem akci vůbec nezachytili – 9:0.

Češi si následně zahráli první a jedinou přesilovku duelu, dobrých sedm střel při ní vyslal z levého kruhu Loskot, ale ani jednou se neprosadil. Blízko první branky na turnaji byl na konci 34. minuty také Daniel Čech, jeho bekhend zamířil těsně vedle. Mecerovi svěřenci nakonec ale počet gólů přeci jen zaokrouhlili na deset, když se prosadil po rychlé souhře s Bernadem novic v sestavě Kamil Skácel – 10:0. V poslední minutě se ještě mohl dočkat trefy výše zmíněný Čech, jenže pálil jen do tyče.

V semifinále čeká na Čechy největší překvapení turnaje z Namibie. Afričané v osmifinále šokovali Francii v prodloužení a ve čtvrtfinále se Švédskem vyhráli 2:1 gólem z předposlední minuty.

Česko – Argentina 10:0 (6:0) 

Branky a nahrávky: 1. Cik (Šebek), 7. J. Novák (Šebek), 10. Skoupý, 13. Jindra (Přibyl), 15. Školoud (Loskot), 19. Loskot (Školoud), 23. Skoupý (Jindra), 24. J. Novák (Šebek), 29. Bernad (Loskot), 35. Skácel (Bernad).

Česko: Brabec (21. Matoušek) – L. Novák, Bernad (C), Přibyl, Vyoral, Skoupý, Šebek – J. Novák, Loskot, Školoud, Čech, Jindra, Skácel 

Argentina: Mazzaferro (Lopez Silva) – Mercere, Soldati Lopez, Barra, Jarkoswky Fantacone, Haiek, Insua Shanly, Savchuk, Echevarria, Palanga, Beltrami, Portabella Fazio (C), López Silva, Bustos, Currenti.