Znovu ve finále! Čechy po skalpu Namibie čeká další boj o světové zlato

Znovu ve finále! Čechy po skalpu Namibie čeká další boj o světové zlato
autor fotografie: Daniel Kinc

I druhým z cílů letošního MS – kromě postupu na Světové hry – je splněn. Čeští in-line hokejisté v semifinále šampionátu v Roccarasu přehráli překvapení turnaje z Namibie 5:2 a v nedělním finále budou moci v souboji s USA zkompletovat zlatý hattrick.

Češi do utkání s Namibie, která do té doby zažívala snový turnaj a především osmifinálový skalp Francie byl velkým překvapením, vstoupili aktivně. Odměnou jim po sérii náznaků šancí bylo v páté minutě vedení, když se po vyražené střele Lukáše Nováka dostal k dorážce jeho bratr Jakub Novák a kotouč poslal k tyči – 1:0. Afričané však měli připravenou odpověď a dokázali odčarovat kouzlo Brabce, kterého z brankoviště střelou pod břevno překonal Rottcher – 1:1.

Nerozhodný stav ale vydržel jen minutu a půl, když se na útočný výlet vydal Patrik Šebek, projel přes dva hráče mezi kruhy a pálil přesně na zadní tyč – 2:1. Afričané kontrovali brejkem 2 na 1, který zakončoval Coetzee, nicméně Brabec byl na místě a vytáhl důležitý zákrok. Ve druhé části první půle dostali Češi první přesilovku, nicméně de Plase se v oslabení činil a převedl několik velmi dobrých zákroků, Školoud místo prázdné branky trefil tyč. V 19. minutě při druhé české početní převaze ale už musel kapitulovat, když Bernad prohodil puk pod ležícím hráčem na Marka Loskota a ten zakončil do poloodkryté branky – 3:1. 

Do druhé části vstupovali Češi s náskokem a hráli ve velkém klidu s kotoučem na hokejkách. Za namibijským brankářem navíc opět zvonily tyče, které trefili Bernad a Školoud. Řadu akcí Češi ke své smůle překombinovali, a tak udeřili až z akce jednoduché. Jakub Bernad si vybruslil mezi kruhy, kde dostal moře prostoru ke střele a trefil se mezi ruku a tělo gólmana – 4:1. Tempo hry poté opadlo, Mecerovi svěřenci byli dál na puku a nechali běžet časomíru.

Navíc se dočkali i páté branky, když si Patrik Šebek sjel mezi kruhy na Cikův pas a podruhé v utkání se trefil nad beton gólmana k tyči – 5:1. Chvíli nato mohl na něj navázat Loskot, namibijský gólman ale proti němu vytáhl zákrok zápasu. V závěrečné pětiminutovce nejprve hrozil Lucks, ale Brabec ho vychytal, na druhé straně se prvního gólu na turnaji nedočkal Vyoral. Tři minuty před koncem Afričané korigovali skóre na konečných 5:2, když se tečí střílené přihrávky prosadil na brankovišti Coetzee.

Radost Čechů z postupu do finále to však nevzalo, v neděli od 16:50 proti USA budou útočit na zlatý hattrick na světových šampionátech.

Česko – Namibie 5:2 (3:1) 

Branky a nahrávky: 5. J. Novák (L. Novák), 8. Šebek (Novák), 19. Loskot (Bernad), 27. Bernad (Jindra), 28. Šebek (Cik) – 7. Röttcher (Zaferinu), 37. Coetzee (Coetzee)

Česko: Brabec (Matoušek) – L. Novák, Bernad (C), Přibyl, Vyoral, Skoupý, Šebek (A) - J. Novák, Loskot, Školoud, Čech, Jindra, Skácel, Cik.

Namibie: van der Plas (Josef Zeferinu) – Bingham, E. de Azevedo, Borstlap, M. de Azevedo, Jo. Coetzee (C), Lucks, Wirtz, Jw. Coetzee, Hilbert, Josua Zeferinu, Röttcher.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/AgdK58zFBlM?si=z6afDJkH8oldShQj" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>