Češi ve finále těsně podlehli USA, na MS končí stříbrní

Češi ve finále těsně podlehli USA, na MS končí stříbrní
autor fotografie: Daniel Kinc

Útok na zlatý hattrick ze světových šampionátů nevyšel. Čeští in-line hokejistů do finále šampionátu s Roccarasu vstoupili dobře a už po dvou minutách díky trefě Školouda vedli, Američané však stihli ještě v první půli srovnat a ve druhém poločase dokonali obrat. Po dvou zlatých světových šampionátech z let 2021 a 2022 tak letos přivezou Češi domů z Itálie stříbro.

Češi do utkání vstupovali s odhodláním konečně po letech ve velkém světovém finále USA porazit. A boj o zlato načali skvěle. Petr Školoud ve druhé minutě vytáhl puk pravé straně a přes clonu vystřelil. Americký gólman Redmann toho moc přes Loskota neviděl a kotouč skončil v síti – 1:0. Skvělý český úvod ale „vyprovokoval“ Američany k ještě větší aktivitě a Brabec se musel činit. V deváté minutě se před něj dostal Dellamorte a gólman Čechů vytáhl první fantastický zákrok.

Dvě minuty nato se musel činit i proti Hodgemu, jeho pokus dokázal vyrazit lapačkou. Američané byli na puku daleko aktivnější, nějaké chyby však stále dělali. Jednu takovou mohl potrestat Šebek, protáhl se před gólmana, jenže jednoruč ho nepřekonal. Na druhé straně nebezpečně pálil Dellamorte, Brabec udržel kotouč ve své výstroji. Následně už ale Spojené státy srovnaly. Po nahození Dimartina zůstal sám před brankou právě Nick Dellamorte a lehce tečoval kotouč nad rameno Brabce – 1:1. Tentýž muž mohl skóre otočit, proti ale byla tyč české branky. V závěru půle měli Češi brejk, Vyoral ale nedal přesnou přihrávku, a na opačné straně v obdobném brejku musel v pádu zasahovat Loskot.

Ve druhé půli se obrázek hry neměnil, hráči USA byli aktivnější a nadále častěji s pukem na hokejkách. Po faulu Dimartina dostali Češi ve 24. minutě k dispozici přesilovku, největší šanci měl Školoud, ale Redmann včas sklapl betony. Krátce po konci oslabení Američané skóre otočili a byla to gólová akce jako přes kopírák. Nahození Savageho tečoval lehce Garret Ross a puk zaplaval nad lapačku Brabce – 1:2. Zámořští hráči byli od té chvíle na koni, další trefu mohl přidat opět Ross, nicméně Brabec držel svůj celek nad vodou.

Střelec druhé americké branky byl viditelně při chuti a znovu se zjevil v šanci, Brabec ale beton i s pukem udržel před brankovou čarou. Američané ani s náskokem nepolevovali v aktivitě a s pukem na hokejkách šetřili tolik cenný čas. Pascalli mohl definitivně rozhodnout, český gólman ho zastavil betonem. Následně už riskli trenéři hru bez brankáře, jenže faul Loskota za vlastní brankou jim vzal vítr z plachet. Američané měli minutu a půl před koncem tedy k dispozici přesilovku a Češi museli riskovat. Nakonec se dostali dokonce do úniku 2 sami na Brabce, ale ten na čáře vytáhl fantastický zákrok lapačkou. Navíc stihl rychle rozehrát a Češi měli ještě jednu šanci srovnat, ale Školoud nedal.

Po těšné porážce 1:2 tak končí Češi na letošním MS pod vrcholem, titul slaví USA.

Česko – USA 1:2 (1:1) 

Branky a nahrávky: 2. Školoud (Bernad) – 13. Dellamorte (Dimartino), 26. Ross (Savage).

Česko: Brabec (Matoušek) – L. Novák, Bernad (C), Přibyl, Vyoral, Skoupý, Šebek (A) - J. Novák, Loskot, Školoud, Čech, Jindra, Skácel, Cik.

USA: Redmann (Maczynski) – Chavira, Dellamorte, P. Dimartino, J. Dimartino, Halvorsen, Hodge, Kraft, Noe (C), Pascalli, Ross, Savage, Sigmund, Thompson.