Veteráni úspěšně vykročili za obhajobou titulu

Veteráni úspěšně vykročili za obhajobou titulu

Rok se s rokem sešel a opět zde máme Mistrovství světa veteránů. Tento rok se koná v Německém Düsseldorfu a Česká republika tam vyslala tým, do kterého vkládá vysoké naděje.

Naši in-line hokejisté ve výslužbě dnes vstoupili do turnaje, ve kterém budou obhajovat loňské prvenství. Začátek Mistrovství světa však provázela mírná hořkost. Pro naše hráče organizátoři z nepochopitelných důvodů nepřichystali kabinu. Těsně před zápasem tak museli shánět prostory, kde se usídlí. Nakonec jim byla poskytnuta malá, ale zato útulná kabina, kterou ovšem po zápase museli nedůstojně vyklidit. Aby nemuseli tahat těžké výstroje zpět na hotel, uskladnili organizátoři jejich věci do prostoru, který běžně v düsseldorfském sportovním areálu slouží jako šatna pro veřejnost. Český tým se bojovým podmínkám přizpůsobil, ale v situaci, kdy ostatní týmy mají kabiny výhradně pro sebe po celou dobu šampionátu, se pochopitelně cítí poškozen. O to víc Čechy tato skutečnost mrzí, když loni v Edenu připravili pro šampionát špičkové zázemí a nyní vidí nedbalost organizátorů, kteří před zápasem nebyli schopni ani zajistit státní hymny a pouze na obě střídačky vyslali zprávu, že zápasu nebude dopřán důstojný začátek hodný akce světového formátu.

Ale dost už bylo popisu nepříjemností. Pojďme se podívat, jak jsou karty rozdány po sportovní stránce. Český tým vstupuje do turnaje jako favorit. Situaci by mu mohli zkomplikovat zejména Francouzi, či Italové. Nepříjemný otazník se před prvním utkáním vznášel i nad Švýcary. Schopný tým poskládali i Slováci. Naopak problémy by neměly nastat proti Velké Británii, popřípadě Německu, pokud na něj Češi v průběhu turnaje narazí. Úplně ze hry je Austrálie, která si jako každým rokem pravděpodobně přijela pouze pro sérii debaklů.

Jak jsem již naznačil, prvním soupeřem našeho týmu v Düsseldorfu byli Švýcaři. Po úvodním buly se naši hráči ujali puku a dlouhou dobu jej soupeři nechtěli půjčit. Švýcaři si na něj sáhli až na konci druhé minuty, ale hned z toho byla velká šance. Pavlíček musel čelit nepříjemnému nájezdu od levého mantinelu, ale poradil si. Rána však přišla ani ne minutu na to, když Švýcaři ujeli ve dvou proti osamocenému gólmanovi a vykoupali jej dvěma rychlými pasy ze strany na stranu a následným zakončením kapitána Michaela Dienera. Naše hráče to však nerozhodilo. Naopak byli stále více na kotouči a jejich tlak sílil. Polovinu třetiny tlačili a v jedenácté minutě jim byl odměnou vyrovnávací gól z hole Milana Bláhy, který v početný výhodě protlačil puk za obrovitého gólmana Müllera. Ve druhé polovině první části se hra opět vyrovnala a oba celky si rovnoměrně užívaly střeleckých šancí. Každý si vyzkoušel i jednu přesilovku. Nutno však sportovně uznat, že Švýcaři ji zvládali lépe. Zatímco český tým se utápěl v sériích přihrávek, soupeř hrál podstatně efektivněji. V jednoduchém přesilovkovém modelu hrál roli zakončovatele statný bek Lamprecht, který na Pavlíčka vyslal několik velice tvrdých ran příklepem, ale náš gólman vše zvládl na výbornou. V polovině zápasu tak mohl za stavu 1:1 přenechat brankoviště Petru Hrachovinovi, který jej vystřídal na základě předzápasové domluvy.

Druhou polovinu poznamenal další organizační nedostatek. Světelná tabule, která od začátku zápasu nesignalizovala časy vyloučení, se rozhodla, že nebude pracovat vůbec, a tak čas orientačně střídačkám hlásil rozhodčí. Ne, že by to českému týmu nevadilo, ale na výkonu to rozhodně znát nebylo. Milan Bláha nejprve luxusní tečí nasměroval puk mimo gólmanův dosah, ale k jeho smůle kotouč těsně minul branku. Bláhovi to však nevadilo, protože si záhy zpravil chuť. Ujal se kotouče, obkroužil branku a Müller už se nestihl přesunout. Milan Bláha hrál opravdu velký zápas a znovu se zaskvěl ve čtyřicáté osmé minutě. Krásně se protáhl okolo obránce do dobré střelecké pozice a dále vedl puk směrem k brance. Stále vyčkával se střelou a zdálo se, že svou šanci promarnil. Jenže, kdo si počká, ten se dočká. Když už si všichni přítomní mysleli, že je po příležitosti, procedil puk přes gólmana z téměř nulového úhlu a mohl slavit hattrick! Českým barvám tak dal klid a naši hráči už si zbytek zápasu s přehledem pohlídali. Ba co víc, ještě dokázali zvýšit gólem Tomáše Langra. Nepříjemný protivník byl tedy udolán a Češi za obhajobou titulu vykročili úspěšně. Zítra v 8 ráno budou pokračovat zápasem proti Velké Británii.

Nejlepší hráči utkání

1. Milan Bláha
2. Ronald Schubert
3. Karel Poláček

Nejlepší hráč soupeře

Pascal Lamprecht