Francie padla! Veteráni míří do finále!

Francie padla! Veteráni míří do finále!

Za poslední tři roky, co se hraje na Mistrovství světa FIRS vyřazovacím způsobem se vždy ve finále potkala Česká Republika a Francie. Dvakrát se radovali hráči ze země Galského kohouta a loni triumfovali Češi. Letos jsme tento vzájemný souboj předčasně viděli už v semifinále. Byl to dramatický boj, ale se šťastnou tečkou pro nás!

Francouzi začali zápas s viditelným respektem, ale paradoxně to byli oni, kdo měl první větší šanci. Ve třetí minutě Pavlíček čelil samostatnému úniku, ale si poradil jak s prvotním zakončením, tak s dorážkou. V minutě šesté se do úniku dostal Milan Bláha, který sice nejprve neproměnil svůj bekhendový blafák, ale zůstal na puku, vybruslil si zpoza branky a z otočky gólmana propálil. Záhy byl soupeř blízko rychlé odpovědi, ale Pavlíček svůj tým podržel. Nadále se jiskřilo na obou stranách, další gól měl na holi Bláha a nebezpečný byl i Galvez, ale gólmani měli v obou případech navrch. Další úder přišel bohužel na špatné straně. Češi sice vyhráli buly ve svém pásmu, ale poté puk okamžitě ztratili a francouzský hráč procpal puk přes Pavlíčka. To Francouze, kteří do té doby působili mírně zakřiknutě nakoplo a jejich počáteční ostych byl pryč. Několikrát nás přečíslili a Pavlíček hasil, co mohl. Lavičku to donutilo k oddechovému času, který se ovšem minul účinkem. Těsně po něm skóroval přesnou ranou ze střední vzdálenosti Galvez.

Vyrovnání přišlo naštěstí rychle. Milan Bláha dostal zpětnou přihrávku, vystřelil přes hráče a síť se rozvlnila. Minutu před koncem první půle přišlo velmi sporné vyloučení za hru v pěti, ale naštěstí oslabení netrvalo dlouho. Pavel Würhterle byl podražen a počet hráčů na obou stranách se srovnal. I ve třech proti třem však tým zažil perné chvilky. Že už je namále se zdálo, když se Francouzi hnali ve dvou proti jednomu, ale skvělou práci odvedl Pavel Würtherle, který pořádně zamakal, situaci dojel, položil se na led a v poslední chvíli zezadu Francouzovi puk vypíchl.

Do druhé půle, jak už je na turnaji zvykem, nastoupil Petr Hrachovina a okamžitě byl pod palbou. Vše ustál s přehledem a první pětiminutovku druhé části tak mohl pěkným průnikem, kterému chybělo jen přesnější zakončení, završit Schubert. Pak přišla opět lepší chvilka Francie, ale Hrachovina ukázal, že je v dobré formě. Češi také měli pár zajímavých momentů, z nichž nejnadějnější byla šance Pavla Würhterleho, ale gólová odměna nepřišla. Čtyři a půl minuty před koncem šli naši do oslabení a vypadalo to hodně zle. Kluci v obraně dřeli a když už na něco nestačili, podržel je skvělý Hrachovina. Francouzi měli tlak, ale dostali tvrdou ránu. Bláha poslal parádní pas za obranu, kde beci zapomněli Pavla Würhterleho. Ten puk přijal zády k brance, nádherně se vytočil a nekompromisně poslal puk do sítě. Vedení tři a půl minuty před koncem vypadalo slibně, ale čekal nás nervy drásající závěr, ve kterém se Francouzi odhodlali i k powerplay. Hráči na ledě nechali vše, puk drželi v bezpečí i za cenu toho, že to mnohdy pořádně bolelo a neváhali s sebou ani praštit o zem, když to bylo nutné. Úsilí se jim vyplatilo a mohou oslavit vytoužený postup do finále. Tam je čeká Itálie, kterou již včera dokázali přehrát. Držme palce, ať se to povede znovu! 

Nejlepší hráči zápasu

1. Petr Hrachovina
2. Pavel Würhterle
3. Milan Bláha