Je to tam! Veteráni obhájili světové zlato! AKTUALIZOVÁNO!

Je to tam! Veteráni obhájili světové zlato! AKTUALIZOVÁNO!

Něměcký Düsseldorf dnes viděl strhující finálovou bitvu. V té český tým sice na ledě dominoval, ale na vítězství se pořádně nadřel. Italové se totiž se štěstím dostali do vedení krátce po začátku zápasu a na zajímavou zápletku bylo zaděláno.

Češi se na stadion dostavili ještě hodinu před zápasem, aby mohli shlédnout souboj Slováků s Francií, ve kterém šlo o bronzové medaile. Chlapci od Dunaje zápas nerozehráli dobře a do druhé periody nastupovali s dvougólovou ztrátou. Nicméně favorizovaného soupeře dokázali skřípnout před jeho brankou a vybojovat si vyrovnání. Zápas dotáhli až do prodloužení, které gól nepřineslo a rozhodnout musely nájezdy. Ty se povedlo rozseknout až ve čtvrté sérii a byli to naši východní bratři, kdo se na hřiště vysypal k vítěznému objetí.

K týmu se pro finálový zápas připojil i Martin Mecera, který měl šampionát původně vynechat kvůli zdravotním problémům, ale když se doslechl, že jeho kamarádi budou bojovat o zlato, neodolal a přijel si odkroutit alespoň pár střídání. Český tým začal podstatně aktivněji. Pěkné šance v úvodu měli Schubert a Balazs, ale byla to Itálie, kdo se radoval jako první. Byla to hodně kuriózní situace. Andrea Benveanu se obtočil okolo branky a povedlo se mu zasunout puk někam za Pavlíčka. Puk skotačil po čáře a nebylo zřetelné, jestli přešel celý přes čáru, nicméně rozhodčí gól uznal. V šesté minutě rozhodčí signalizoval výhodu pro náš tým a kluci bez brankáře svírali Italy dobré dvě minuty. Neprosadili se, ale mohli pokračovat ve výhodě jednoho hráče. V přesilovce gólman vyrazil střelu Pavla Würhterleho před Schuberta, ten se opřel do puku, ale maskovaného muže nepropálil. Poté Italové znovu faulovali a tentokrát už byl důvod k radosti. Ve hře čtyři na dva napřáhl Milan Bláha a z první přesně trefil. Po využití jednoho trestu následovala ještě minuta a tři čtvrtě přesilovky. Češi dále tlačili soupeře skoro nepustili k puku, ale nebylo to nic platné, protože málo stříleli a když už se odhodlali, gólman úřadoval. Pavlíček si sáhl na puk poprvé až po patnácti minutách, ale bohužel to bylo v ponechané výhodě pro Italy a po jeho zákroku následovalo oslabení. To naštěstí naši ubránili bez výraznějších problémů a Plášek na druhé straně předvedl parádní akci. Jeho dělovka však zazvonila o tyč. Zbývalo pár sekund do konce první části a Bláha parádně našel na druhé straně Jindráka, ten vrátil zpět ke vzdálenější tyči Schubertovi a ten měl před sebou odkrytou klec. Bohužel puk zázračně skončil u gólmana.

Na začátku druhé části Plášek zavezl puk po pravém mantinelu a fantasticky našel Martina Voleského. Ten sice prvotní šanci neproměnil, ale dostal se k několika dorážkám, ta poslední byla nejtěžší, jelikož sklepával puk ze vzduchu, ale trefil jej přesně a v českých očích opět zářila radost. Jenže nebylo to jednoduché. Italové nechtěli dát kůži zadarmo a párkrát zahrozili. V těchto případech však úřadoval opět dobře koncentrovaný Hrachovina. Osm minut před koncem rozhodčí signalizoval výhodu pro náš tým a to nám hrálo do karet. Češi využívali toho, že je soupeř nemůže ohrozit a šetřili čas, co to šlo. Langr měl přesto útočné choutky, prohnal po pravé straně a parádně zakončoval do protipohybu italského brankáře. Růžek branky minul jen o milimetr. Výhoda ale pokračovala a Bláhy vypálil. Když se zdálo, že gólman puk vyrazil a branka z této příležitosti nebude, ze vzduchu jej sklepl za čáru Tomáš Kojecký. Zdálo se, že dal českým barvám klid, ale tři a čtvrt minuty před koncem naši ztratili puk za svou brankou a Gruber okamžitě namazal Alessandru Cintorinimu před Hrachovinu, který už gólu zabránit nemohl. Závěr zápasu se tak zdramatizoval, ale vše zlé je pro něco dobré. Euforie z vítězství, o které Češi museli bojovat až do poslední minuty, byla díky tomu o hodně větší.

Statistiky k zápasu
Branky a nahrávky:
3. Benvegnu, 37. Cintori (Gruber) - 8. Bláha (Schubert), 22. Voleský (Plášek), 34. Kojecký (Bláha)
Vyloučení:
4:2
Soupisky v utkání
Itálie:
Guchardaz - Benvengu, Bertto, Contori, Corso, De Luca, Favaro Gruber, R. Tessari, L. Tessari, Trembalaterra, Tulli, Vaccanio, Varotto, Zalovkins
Česká Republika:
Pavlíček (20. Hrachovina) - Bláha, Schubert, Jindrák, P. Würtherle, Plášek, Voleský, Balázs, Langr, Polívka, Kojecký, T. Würtherle, Mikeska, Mecera. Trenér: Tomáš Ulrich

Nejlepší hráči zápasu
1. Milan Bláha
2. Martin Voleský
3. Petr Hrachovina

Nejlepší hráč soupeře
Ingemar Gruber

Další shrnutí turnaje
Z článku jste mohli jasně vyčíst medailové příčky i čtvrté místo, které obsadila Francie. Narozdíl od turnajů IIHF se však na půde FIRS po neúspěšném čtvrtfinále nekončí a poražené týmy hrají o pořadí. V těchto bojít dopadli nejlépe Švýcaři, kteří v boji o páté místo zdolali Velkou Británii. Senzace se zrodila v boji o sedmou příčku! Australané nečekaně porazili domácí Němce 5:4 a poprvé v turnaji zvítězili. Výhra jim byla obrovskou odměnou za to, že bez jakékoliv naděje na úspěch a s vynaložením značných finančních prostředků, každoročně poskládají tým a na Mistrovství světa přijedou!

Celkové pořadí
1. Česká republika
2. Itálie
3. Slovensko
4. Francie
5. Švýcarsko
6. Velká Británie
7. Austrálie
8. Německo

V tomto týdnu se ještě můžete těšit na vyhlášení třech nejlepších českých hráčů na turnaji, rozhovory s hrajícím trenérem Tomášem Ulrichem, brankářem Petrem Hrachovinou, autorem zlatého gólu Tomášem Kojeckým a celé zpravodajství z mistrovství světa veteránů pak uzavřeme  povídáním s prezidentem České asociace inline hokeje a také členem zlatého týmů Tomášem Würtherlem.