Junioři pod novými křídly: Jde o to, jak budou makat jeden za druhého

Junioři pod novými křídly: Jde o to, jak budou makat jeden za druhého

Pět let v řadě nepoznali čeští junioři na mistrovství světa hořkost porážky, ani loni z Francie neodjeli bez medaile. Tentokrát ovšem čeká mladíky něco nového: V Rosariu se totiž premiérově vydají do boje pod taktovkou Pavla Würtherleho a Ladislava Vlčka. Reprezentace vstoupí do turnaje v pondělních 22:15 českého času proti Itálii, ale je jasné, že chleba se bude lámat jinde. A stejně jasné je i to, že junioři budou chtít dojít hodně vysoko.

Den před prvním zápasem jste absolvovali úvodní trénink. Jaké jsou vaše dojmy z plochy a stadionu pro mistrovství světa?
Pavel Würtherle: Řekl bych, že stadion je docela dobrý. Plocha nejlepší, je to česká plocha (směje se). Trénink se mi líbil, myslím, že kluci budou jako mančaft makat. To je důležité. Nezáleží na okolí, ale na tom, jak budou hrát. Jsou natěšení a před zápasem to bude ještě lepší. Přece jenom to čekání je pro ně dlouhé.

Postupně hrajete s Itálií, Švýcarskem a Spojenými státy. Co říkáte na těžkou skupinu, kterou jste letos dostali?
PW: Los se samozřejmě odvíjel od loňského roku, s tím člověk nic nenadělá. Ale myslím, že při tomhle modelu je to v podstatě úplně jedno. Důležité bude, jak vstoupíme do mistrovství prvním zápasem. Itálové jsou pro nás velká neznámá, jednou můžou mít silný mančaft a podruhé ne.
Ladislav Vlček: V téhle kategorii jsou týmy každý rok úplně jiné. Že byl někdo rok předtím mistrem, neznamená, že jím bude letos. Rozhodne se až na ploše. Někomu třeba nemusí hřiště vyhovovat… Každý zápas je jiný a musíme během něj reagovat. Jako trenéři budeme chtít naše další soupeře vidět co nejvíc, abychom na ně mohli postavit taktiku, ale v první řadě se musíme soustředit na svůj výkon a nekoukat moc kolem.

Je pro vás – jako trenérské nováčky u reprezentace – velkou výzvou uspět?
PW: Určitě! Když člověk něco dělá, chce to dělat naplno. Máme oba už něco odehráno a myslím, že zkušenosti můžeme předávat dál. Rozhodně to je výzva, jak pro nás, tak pro kluky. Mají v juniorce rok, dva a na áčkový šampionát se nemusí dostat. Určitě je to pro ně čest a chtějí něco dokázat.

Do Argentiny jste měli dlouhou a náročnou cestu. Stihli jste se v pořádku aklimatizovat?
LV: Dorazili jsme docela s předstihem a měli jsme dost času. Přece jenom ten důležitý zápas nás čeká ve čtvrtek. Ne že by zápasy ve skupině nebyly důležité, ale je to jako na všech krátkých turnajích, kde se rozhoduje ve čtvrtfinále.

Juniorská reprezentace byla pět let neporažena, loni brala „alespoň“ bronz. Jaký cíl jste si tedy letos stanovili?
LV: Chceme vyhrát poslední zápas.
PW: Řekl bych, že medaile je povinností.
LV: Zvlášť po té historii, kterou juniorská reprezentace má, by byl jakýkoli výsledek bez medaile určitě neúspěchem. Co jsem stihl tým na trénincích poznat, myslím, že je velmi dobrý. Individuality máme určitě velké. Teď jde samozřejmě o to, jak budou kluci makat jeden za druhého, padat do střel a podobně. Pak výsledek přijde.

Jak jste vůbec stihli dát kádr dohromady?
PW: Je problém, že sezózna je sama o sobě krátká. Oba ještě aktivně hrajeme a působíme u jiných týmů, není tolik času jezdit po republice a sledovat hráče. V tom udělali obrovský kus práce hlavně manažer Tomáš Kazlepka a předchozí trenér Jiří Suhrada, který už na týmu pracoval. Na posledním soustředění se udělala finální nominace. Času bohužel není moc, junioři navíc nehrají tolik zápasů a musí se vybírat taky ve spolupráci s trenéry klubů, kteří je doporučí.

První týden mistrovství jsou v akci znovu junioři a ženy. V Rosariu tak nejste sami, může vám to pomoci shodit ze sebe psychický tlak, který by na vás jinak mohl být?
LV: Nemyslím, že by šlo o tlak. Ale věřím, že kluci budou chtít nejenom něco dokázat sami sobě, ale taky se ukázat před holkami. Říkaly nám, že budou chodit fandit. Tohle je přece jenom věk, kdy se člověk chce před druhým pohlavím ukázat.
PW: Vypadá to, že dohromady začínáme být dobrá parta. Holky budou fandit, navíc si od kluků mají co vzít. Přece jenom hrají v hokeji juniorskou extraligu a mají před sebou nějaké cíle. Myslím, že nebudou polevovat, ale hrát naplno. Zatím máme z týmu dobrý pocit, ale bude se to tříbit až postupem zápasů.

V brance se budete spoléhat na Dominika Frodla a Ondřeje Halodu. Máte situaci s gólmany předem promyšlenou?
PW: Oba jsou nastejno. Zatím máme plán, že bychom je pravidelně střídali. Nevíme jestli každý zápas, nebo klidně v půlce zápasů… Zatím nemáme jedničku danou a uvidíme, jak to bude.

Zápasy českého týmu ve skupině B

pondělí 8. 6. 17:15 (22:15 SELČ) Česko – Itálie
úterý 9. 6. 17:15 (22:15) Švýcarsko – Česko
středa 10. 6. 21:45 (2:45) Česko – USA