Důležitý bod! Češky po remíze se Španělskem postupují z první příčky

Důležitý bod! Češky po remíze se Španělskem postupují z první příčky

České reprezentantky zvládly důležité utkání proti silnému Španělsku a po remíze 2:2 mají zaručenou výhodnou pozici ve čtvrtfinále, když díky lepšímu skóre postupují z prvního místa. Svěřenkyně trenérky Věry Pančákové, která tentokrát nastoupila i do hry, po trefách Mrázové a Studentové dvakrát vedly. Španělky sice v obou případech dokázaly srovnat, ale zisk jednoho bodu přinesl větší radost českým barvám.

Do nejdůležitějšího utkání ve skupině nastoupily české hráčky bez nemocné Natálie Mlýnkové, kterou v první čtverce nahradila trenérka Věra Pančáková. Český tým po dvou snadných vítězstvích narazil na prvního rovnocenného soupeře, což se projevilo zejména v úvodních minutách. V úvodu zahrozila Cassiová, kterou Šmardová vychytala a poradila si i se druhou šancí Španělek.

Poté přišla řada na Češky. Kateřina Mrázová objela branku a hledala Pančákovou, ale nakonec zakončila sama a z úhlu dokázala překvapit Gonzalovou! Češky dostaly výhodu přesilové hry, kdy opět byly nebezpečné. Jančová zakončovala po kombinaci s Mrázovou, ale španělská brankářka dokázala kotouč vytěsnit. Španělky ovšem dokázaly srovnat. Ruizová bleskurychle našla u tyčky Ainhou Merinovou a ta překvapila českou brankářku.

Vedení strhly Češky na svou stranu znovu v úvodu druhého poločasu. Již po patnácti vteřinách hry zakončila nádhernou kombinaci do prázdné brány Simona Studentová. Šance se střídaly na obou stranách, ale skórovat dokázaly tentokrát zase Španělky. Merinová dokázala podruhé protlačit kotouč pod výstrojí Šmardové. Vrátit vedení na stranu Česka mohla Mrázová, která si najela na pas od Studentové, ale její zakončení zastavila konstrukce španělské branky.

Hodně práce měla i výborně chytající Šmardová, která v přečíslení Španělek vychytala Cassiovou. V přesilové hře se Češky usadily před Gonzalovou, ale překonat ji nedokázaly. Naopak udeřit mohla ujíždějící Merinová, ale Šmardová svůj tým podržela. Hektický byl závěr zápasu. Nebezpečné byly Mrázová i Merinová na druhé straně, ale ani jedna se prosadit nedokázala a utkání skončilo remízou 2:2.

Čtvrtfinále odehraje český tým ve čtvrtek od 20:15 místního času, tedy v 1:15 v noci na pátek českého času. Na jméno soupeře si zatím počká, ale bude to jeden z trojice Itálie – Argentina – Kolumbie.

Španělsko – Česká republika 2:2 (1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Merinová (Ruizová), 25. Merinová – 5. Mrázová (Pančáková), 21. Studentová (Mrázová)

Česká republika: Šmardová – Pančáková, Studentová, Mrázová, Jančová – Kaltounková, Vonková, Řepková, Němcová – Pipková, Zelenková, Erbenová, Vojtěchová.

Hodnocení trenérky Věry Pančákové

„Jak jsme čekaly, zápas nás hodně prověřil. Začaly jsme dobře, na tři lajny, chtěly jsme co nejvíc šetřit síly. Šance byly na obou stranách a v první polovině jsme měli trochu víc ze hry. Ale hodně nám chyběla Natálie Mlýnková. Mladé hráčky byly trochu víc nervózní. Věděly, že už jde do tuhého, tak se z toho trochu sesypaly. Ale sbírají zkušenosti a snad se otrkají. Potom jsme změnili lajny, museli jsme sestavu stáhnout. Myslím, že kombinace Mrázové se Studentovou bude fungovat dobře. Měly jsme trochu problémy s defenzívou, což si musíme nacvičit. Na čtvrtfinále bychom chtěly být kompletní. Bylo by dobré, kdybych stála na střídačce a holky si to odehrály samy. Co nejdéle na tři lajny, abychom se šetřily na případné semifinále.“