Další krasojízdu odnesli Američané! Junioři vyhráli skupinu a jdou na Mexiko

Další krasojízdu odnesli Američané! Junioři vyhráli skupinu a jdou na Mexiko

Nevídaná lehkost doprovází juniorské hokejisty od druhého utkání na šampionátu! Po Švýcarech nedali čuchnout ani Spojeným státům, které od nabuzeného týmu trenérů Vlčka a Würtherleho inkasovaly debakl 7:0. Česká reprezentace tak po vzoru žen ovládla základní skupinu a ve čtvrtfinále mistrovství světa vyzve Mexiko. Souboj startuje ve čtvrtečních 22:15 českého času.

Dlužno říci, že Američané přivezli na šampionát nejslabší výběr za hodně dlouhou dobu. Už v minulém zápase totiž inkasovali šestibrankový příděl od Itálie a v první půli proti Čechům si museli připadat jako Alenka v říši divů. Start sice měli solidní, dokonce zahrávali první přesilovku, ale po šesti minutách hry okusili famózní sílu českých tesáků. Parádní rána Jana Vyorala dodala hokejistům sebevědomí, hned o minutu později skóroval milimetrovým projektilem Daniel Voženílek a za pár sekund lovil americký gólman ze své sítě potřetí po dorážce Jiřího Drobného.

Takový stav česká střídačka nečekala ani ve snu, na soupeřově straně byla rychle znát frustrace z průběhu zápasu. Američané začali dohrávat souboje a snažili se Čechy vyprovokovat, ale ti odpověděli nejhokejovějším možným způsobem. Konkrétně Natan Vráblík. Nejdřív si počkal na Hronkův křižný pas, potom pro změnu na jeho nahození od červené. Spolupráce dvakrát zafungovala a čeští mladíci v polovině zápasu drželi fantastické vedení 5:0.

Vzhledem k pravidlům FIRS se ale potřebovali zaměřit především na defenzívu. Pokud by totiž inkasovali dva góly, čekal by je druhý den ráno penaltový rozstřel proti Italům, pokud víc, ztratili by šanci na první místo ve skupině. Hru ale povětšinou kontrolovali a pak přidali další trefy.

Kombinaci s Kazlepkou zakončil Vít Christov, chvíli poté šli Američané dokonce do dvou hráčů a Češi byli nekompromisní. Druhého brankáře Leacoxe tvrdě propálil Richard Kobylík. Závěr souboje přinesl jen další střelecké pokusy národního týmu a několik potyček, ale co bylo hlavní, čisté konto Dominika Frodla se až na jednu nebezpečnou ránu soupeře neocitlo v sebemenším ohrožení.

Česká republika – USA 7:0 (5:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Vyoral (Kobylík), 7. Voženílek, 8. Drobný, 15. Vráblík (Hronek), 19. Vráblík (Hronek), 30. Christov (Kazlepka), 33. Kobylík (Vyoral, Pavlůsek).

Česká republika: Frodl – Kobylík, Vyoral, Pavlůsek, Valášek – Zahradníček, Voženílek, Christov, Kazlepka – Hronek, Bureš, Vráblík, Drobný.