Trpělivost góly přináší. Hokejisté zlomili tuhý odpor Lotyšů v závěru

Trpělivost góly přináší. Hokejisté zlomili tuhý odpor Lotyšů v závěru

Nebyla náhoda, že Lotyšsko v prvním zápase mistrovství porazilo Švýcary. I českým hokejistům přidělávalo obrovskou lopotu, národní tým navíc dlouho tratil na skvělém brankáři Kazanovsovi. Ale v posledních šesti minutách konečně našel na obranu soupeře recept a čtyřmi góly rozhodl o vítězství 5:1. Češi jsou tak na MS stále stoprocentní, skupinu uzavřou bitvou se Švýcarskem.

Češi dobře věděli o síle letošního kádru Lotyšska, ale v úvodu bylo hodně znát, že si ji potřebují osahat. Hned po dvou minutách měli štěstí, že soupeřům nevyšel samostatný nájezd. V útoku se národnímu týmu prosazovalo hodně ztěžka, ale šance postupně přicházely, jako například při úniku Marka Loskota. Aktivita nakonec vedla k otevíracímu gólu v čase 10:51, kdy Lukáš Novák vybídl k přesné teči zkušeného Vladimíra Kameše.

Ale jestli Lotyši něco umějí, pak jsou to jednoznačně přesilovky. Brzy si zahráli tu první a českou obranu dvě minuty ždímali. Daniel Brabec si však za pomoci spoluhráčů se vším poradil a potom už zase sílila útočná chuť české reprezentace. Před poločasem měla několik gólových šancí, neuspěli Jakub Cik, Patrik Šebek nebo Marek Loskot.

A 51 sekund po startu druhé části přišel až moc krutý trest, když za zády obrany zůstal volný Guntis Pujats a celé obecenstvo šokoval vyrovnáním! Branka spustila atraktivní a otevřenou partii, Češi ale po chvíli dostali hru pod bezpečnou kontrolu a ve své první přesilové hře spustili gigantický kolotoč. Bohužel nevyužili nejen tuto výhodu, ale ani následnou přesilovku čtyř proti dvěma v kompletní délce dvou minut!

Hlavním důvodem byl lotyšský gólman Renars Kazanovs. Ale Češi se ze spousty neproměněných šancí nesesypali, vytrvali a počkali si, až to konečně přijde. A přišlo to v čase 34:15. Přečíslení dvojice Šimo – Marek Loskot zakončil druhý jmenovaný gólem, který uvolnil hokejistům obrovský kámen ze srdce a své vítězství pak ještě zvýraznili.

Oba jmenovaní si vyměnili spolupráci v dalším neuvěřitelně rychlém úniku, dosavadní smolař Michal Šimo se konečně taky dočkal gólu. Potom Loskot vyzval Patrika Šebka k zakončení do růžku a aby toho Lotyši neměli málo, 13 sekund před koncem ještě uzavřel gólový účet zápasu z dalšího brejku David Bernad. Češi po náročném průběhu zvítězili 5:1 a program základní skupiny zakončí zápasem proti Švýcarsku. Ten startuje v noci ze čtvrtka na pátek v 1:10 českého času.

Lotyšsko – Česká republika 1:5 (0:1, 1:4)

Branky a nahrávky: 21. Pujats (Lipsbergs) – 11. Kameš (L. Novák), 35. Loskot (P. Šebek), 37. Šimo (Loskot), 39. P. Šebek (Loskot), 40. Bernad

Česká republika: Brabec – P. Šebek, Strýček, Šimo, Loskot – Sem, Bernad, Rubeš, D. Šebek – L. Novák, Kameš, J. Novák, Cik.