Neskutečné drama se šťastným koncem. Češi přetlačili Lotyše a jsou ve finále!

Neskutečné drama se šťastným koncem. Češi přetlačili Lotyše a jsou ve finále!

Tak na tenhle semifinálový večer se jen tak nezapomene. Čeští hokejisté se i podruhé na mistrovství světa s Lotyšskem neskutečně trápili v zakončení, tentokrát dokonce prohrávali. Ale Lukáš Novák ve 26. minutě vyrovnal a druhým českým hrdinou se stal Patrik Šebek, který dvěma góly v posledních 81 sekundách poslal národní tým do FINÁLE mistrovství světa organizace FIRS proti Francii! Dovršení argentinské pohádky je nadosah!

Rozvážný start trval jen krátkou chvilku. Už po třech minutách se začaly na lotyšskou branku valit české útoky, které hlasitě volaly po otevírací trefě. Rovnoměrně se o to staraly všechny tři formace. Obrovské šance měl třeba Michal Šimo, aktivitou znovu hýřil David Sem. O to víc šokující byl okamžik z deváté minuty. Češi předvedli v rozehrávce velkou chybu, kterou potrestala lotyšská dvojice se zakončujícím Guntisem Pujatsem.

Hokejisté tak prohrávali na turnaji vůbec poprvé. Bylo vidět, že je to psychicky trochu zasáhlo, naopak soupeř byl hodně nahoře a ještě jednou pořádně zahrozil. Po krátké chvilce však už zase pokračoval vytrvalý souboj českého útoku s brankářem Renarsem Kazanovsem. Ten stihl za první poločas pochytat třicítku kotoučů a na českých hokejkách se v řadě situací usadila i neskutečná smůla.

Dlouhých, předlouhých 25 minut a 19 sekund trvalo, než se konečně Češi trefili. A že to opravdu stálo za to. Z levé strany vyslal famózní projektil pod břevno Lukáš Novák, který svým životním gólem vyrovnal skóre! Hned mohlo být ještě veseleji, Loskot však trefil tyč. Ale paní štěstěna se přiklonila i na českou stranu, to když schovaný lotyšský padáček zastavilo břevno Daniela Brabce.

Převaha národního výběru jinak bez ustání pokračovala. Jak řekl Brabec na adresu svého protějšku po utkání: Tohle byl od gólmana nejlepší výkon, co jsem kdy v inline hokeji viděl! Neuvěřitelný Kazanovs byl krůček od toho, aby se stal lotyšským národním hrdinou. I s pomocí obrany pochytal vážně všechno. Ale nakonec nestačil.

Psal se čas 38:39, když se u jeho tyčky zapomněl Patrik Šebek. A jakmile na něj poslal Michal Šimo přihrávku, už prostě nešlo nedat gól! V poslední minutě ještě Patrik Šebek dovezl puk do prázdné lotyšské klece a poslal Čechy definitivně do finále. Potřebovali k tomu neuvěřitelných 55 střel, tenhle příběh ale nakonec napsal šťastnou tečku.

A teď už schází naší reprezentaci jen poslední krůček k tomu, aby potvrdila absolutní nadvládu na šampionátech organizace FIRS pro rok 2015. Jedno je jasné – bude to krok nejtěžší. Ve finále totiž čekají Francouzi, inlinoví specialisté, kteří si brousí zuby na svůj první titul v historii. Zápas startuje v nedělních 23:40 českého času.

Lotyšsko – Česká republika 1:3 (1:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 9. Pujats (E. Lipsbergs) – 26. L. Novák (Rubeš), 39. P. Šebek (Šimo, Loskot), 40. P. Šebek (Šimo).
Bez vyloučení.

Lotyšsko: Kazanovs – Cimermanis, Durdins, Purvinš, Galkins, E. Lipsbergs, Zelubovskis, Pujats, Golubovich, Batraks, Ogorodnikovs, Maslovskis, M. Lipsbergs. Trenér: Pablo Navarro.
Česká republika: Brabec – P. Šebek, Strýček, Šimo, Loskot – Sem, Bernad, Cik, D. Šebek – L. Novák, Kameš, J. Novák, Rubeš. Trenér: Martin Tvrzník.