Zlatá sbírka z Rosaria je kompletní. Český inline vládne hokejovému světu!

Zlatá sbírka z Rosaria je kompletní. Český inline vládne hokejovému světu!

Rok 2015 bude v kronikách už navždy zapsán jako zlatý rok českého inline hokeje. Na mistrovství světa v Rosariu získala naše výprava kompletní sbírku tří zlatých medailí! Poslední krok udělali muži, kteří ve finále zásluhou gólu Patrika Šebka ze 44. minuty porazili Francii 2:1 v prodloužení. Společně s veterány, juniory a ženami to znamená jediné – Česká republika jako první v historii získala během jediného roku všechny tituly organizace FIRS!

Oba týmy se ničím nepřekvapily. Francouzi byli v prvním poločase střelecky aktivnějším týmem, na Daniela Brabce pálili ze všech stran a český gólman za pomoci své defenzívy nesměl připustit dorážky. Zpočátku byli Češi o něco nebezpečnější, ale pak je utlumilo první oslabení. A v něm jim pomohlo štěstí, když Couraud napálil tyčku.

Gólových šancí jinak nebylo k vidění moc. Volný Lapresa nezvládl svou pozici před Brabcem, na druhé straně málo chybělo kličkujícímu Cikovi. Ale národní tým věděl, že k vítězství bude potřebovat větší čas na puku, a od startu druhé půle tvořil hru. Několikrát zahrozil Marek Loskot, ale i další formace, Francouzi byli očividně zaskočeni. Po osmi minutách si vybrali oddechový čas.

A možná jim skutečně pomohl. Z pasivity se totiž protlačili k otevíracímu gólu, když Karl Gabillet vykroužil od zadního mantinelu a našel místo mezi Brabcovými betony. Vzhledem k obrazu hry musel Čechy tenhle moment hodně mrzet, ale oklepali se neskutečně rychle. Gólovku Loskota ještě brankář Salley fantasticky chytl, ale na kulišárnu Jakuba Cika už byl marný. Český forvard dostal nádherný pas od Tomáše Rubeše a nechytatelnou bekhendovou kličku zakončil do prázdné brány!

Šest a půl minuty před koncem tak bylo zase vyrovnáno a jelo se od nuly. Elitní česká formace cítila, že rozhodnutí bude na ní. Hokejistům vydržela aktivita, obrovskou šanci měl Patrik Šebek, ale pak pomohlo i štěstí při závaru v Brabcově brankovišti. A to samé platilo při úniku Tijoua už krátce po startu prodloužení.

Češi si věřili a počkali si na správný okamžik. A jaký okamžik by mohl být lepší než přesilová hra, jejich vůbec první možnost v zápase? První útok vzal všechno na sebe, rozestavil svůj klasický vzorec. Minutu se nedařilo přesně zakončit, ale pak to přišlo. Šimo nahrál Loskotovi, a ten narýsoval ideální přihrávku napříč pásmem Patriku Šebkovi, který se v podobných pozicích jenom málokdy mýlí. Z první poslal kotouč do prázdné brány a zlatým gólem ukončil celé mistrovství světa!

Na tenhle šampionát se bude ještě dlouho vzpomínat. Čeští hokejisté získali čtvrtý titul mistrů světa po úspěších v letech 2007, 2011 a 2013. A česká výprava ukázala záda celému zbytku planety – junioři, ženy a muži sehráli dohromady 18 zápasů, z nichž neprohráli ani jeden jediný, a všechny tři reprezentace vybojovaly zlaté medaile! Už v květnu slavili veteráni, a tak se Česká republika může pyšnit neuvěřitelným triumvirátem kompletních čtyř zlatých medailí ze všech šampionátů organizace FIRS v jednom roce. Tohle se ještě nikdy nikomu nepovedlo a nejspíš dlouho ani nepovede!

Francie – Česká republika 1:2 pp. (0:0, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 31. Gabillet (Masson) – 34. Cik (Rubeš), 44. P. Šebek (Loskot, Šimo).
Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1.

Francie: De Preval – Ladonne, Rage, Ostre, Langlois, B. Tijou, Couraud, G. Tijou, Gabillet, Crignier, Duclos, Fontanille, Masson, Lapresa.
Česká republika: Brabec – P. Šebek, Strýček, Šimo, Loskot – Sem, Bernad, Cik, D. Šebek – L. Novák, Kameš, J. Novák, Rubeš. Trenér: Martin Tvrzník.