Zlomí čtvrtfinálovou kletbu?

Zlomí čtvrtfinálovou kletbu?

Už teď je jasné, že rok 2015 se zapíše do dějin českého inline hokeje zlatým písmem. Vždyť čtveřice reprezentací – muži, ženy, junioři i veteráni – na šampionátech organizace FIRS slavila světové prvenství! Poslední akce však do letošní mozaiky ještě schází, seniorský národní tým v neděli zahájí mistrovství světa pod hlavičkou IIHF ve finském Tampere. A trenéři Jan Besser s Luďkem Brožem sází na mladý tým s řadou neokoukaných tváří.

Článek je převzatý z webu www.hokej.cz.

V nominaci museli na poslední chvíli udělat dvě změny. Místo Petra Šenkeříka letí do Finska Martin Vozdecký, jedna z ikon českého inline hokeje, Jakuba Strnada pak nahradil Tomáš Rubeš. Ten bude čtvrtým do party z veleúspěšné sestavy, která před dvěma týdny vybojovala zlato v Argentině.

Druhé mistrovství v krátké době si kromě něj zahrají opory z první formace – Pavel Strýček, Patrik Šebek a Michal Šimo. Fanoušci ledního hokeje znají z letošního kádru například velezkušeného Tomáše Demela nebo útočníka Mladé Boleslavi Zdeňka Kubicu. Třetí útok tvoří výhradně mladíci, nechybí mezi nimi Filip Kuťák, jenž loni slavil s hokejovou reprezentací do 18 let historické stříbro.

Velkým překvapením je absence inline hokejistů pražské Slavie, kteří letos ovládli českou extraligu potřetí za poslední čtyři roky. Šest hráčů naopak dodal vicemistr z Brna. Skutečná výzva čeká brankářskou dvojici Ondřej Jirkův – Ondřej Haloda. Zatímco první jmenovaný v posledních letech na mistrovstvích často plnil roli dvojky, jeho devatenáctiletý kolega letos v červnu vyhrál v Argentině zlato s juniorskou reprezentací a mezi seniory nakoukne poprvé v životě.

Ve skupině čekají Švédsko, Finsko a Slovinsko. Další MS až za dva roky

Letošní úkol národního týmu je jasný – přejít brány čtvrtfinále. V roce 2011 slavil v Pardubicích historicky první zlato na šampionátech IIHF, ve třech následujících letech ale klíčový zápas prohrál a skončil na celkovém pátém místě. Zvlášť loňský neúspěch měl hodně hořkou příchuť. Mistrovství po krátké době opět hostily Pardubice a Češi měli čtvrtfinále proti Kanadě výborně rozehrané. Za stavu 3:1 je však fatálně poškodili rozhodčí, když Michalu Šimovi neuznali zcela regulérní gól. Kanaďané pak zápas obrátili a v samostatných nájezdech získali postup mezi nejlepší čtyřku.

Světový titul nakonec slavilo Finsko. A právě na jeho půdě v Tampere se letošní turnaj od neděle 5. do soboty 11. července uskuteční. Čeští hokejisté se v základní skupině postupně utkají se Švédskem, domácím výběrem Suomi a Slovinskem. Ve čtvrtfinále půjde kompletní čtveřice týmů křížem na týmy ve skupině B, jejíž složení tvoří Spojené státy, Kanada, Slovensko a Německo. Šampionát se odehraje v ledovém paláci Hakametsä, domovu Ilvesu i Tappary ve finské hokejové soutěži. Malá hala souběžně hostí tradičně i mistrovství druhé světové skupiny.

Tradice šampionátů IIHF v inline hokeji vznikla v roce 1996, s výjimkou jednoho vynechaného turnaje se mistrovství až dosud konalo každoročně. Nyní se však Mezinárodní hokejová federace rozhodla pro změnu a kvůli finanční náročnosti bude turnaj pořádat pouze každý druhý rok. Ze stejného důvodu letos kompletně ruší klubovou Ligu mistryň.

Nominace českého týmu na MS IIHF

Brankáři:
Ondřej Haloda (Uherský Brod), Ondřej Jirkův (Brno).

Obránci:
Tomáš Demel, Patrik Šebek, Pavel Strýček (všichni Brno), Filip Kuťák (Hradec Králové), Martin Vozdecký (Zlín), Mikuláš Zbořil (Přerov).

Útočníci:
David Hrazdira (Zlín), Zdeněk Kubica, Petr Obdržálek (oba Brno), Tomáš Rubeš (Beroun), Michal Šimo (Olomouc), Jan Zahradníček (Nový Jičín).


Realizační tým:

Team manager: Petr Hemský
Trenéři: Jan Besser, Luděk Brož
Kustod: Petr Ondráček
Vedoucí mužstva: Tomáš Kazlepka

Zápasy českého týmu ve skupině

neděle 5. července

14:00 (13:00 SELČ) Švédsko – Česká republika

pondělí 6. července

18:00 (17:00 SELČ) Finsko – Česká republika

úterý 7. července

14:00 (13:00 SELČ) Česká republika – Slovinsko