Klidné vítězství na závěr. Inline hokejisté zdolali Slovinsko 7:2 a končí pátí

Klidné vítězství na závěr. Inline hokejisté zdolali Slovinsko 7:2 a končí pátí

V souboji zklamaných čtvrtfinalistů potkal český národní tým Slovince. Povinnost mu velela zvítězit a svému cíli šel od začátku naproti, v polovině utkání vedl o tři góly a nakonec vyhrál poměrem 7:2. Češi se tak v Drážďanech umístili na páté příčce. Za rok je už na MS IIHF požene dopředu vlastní publikum v Pardubicích.

Hokejová kvalita, chuť, ale postupně i marnost soupeře v zakončení a v přesilovkách. To vše stálo za konečným výsledkem. Po úvodním buly přestáli Češi těžké oslabení a svůj pozvolný nárůst tempa přetavili v osmé minutě v úvodní gól, o který se z dorážky postaral Jan Besser – 1:0.

Šance Slovinců byly ojedinělé, národní výběr naopak vždy nakoplo ubráněné oslabení. Ve druhé čtvrtině se takto prosadil navrátilec z trestné lavice Luděk Brož, který svou ránu z pravé strany vtěsnal do bližšího růžku. Za dvě minuty ho napodobili ukázkovou kombinací do prázdné brány Šebek s Martinem Vozdeckým – 3:0.

Česká „taktika“ faulovat a po oslabení udeřit zafungovala i zkraje třetí části, kdy pět sekund po konci Brožova trestu vymetl Patrik Šebek kout nad lapačkou brankáře Škrabelje. Až za tohoto stavu se dočkali své první radosti také Slovinci. Zupanc na sebe natáhl dva hráče, aby vybídl ke skórování Kena Ograjenšeka – 4:1.

Jediné, co mohlo zkřížit cestu reprezentace za vítězstvím, byly pokračující nedovolené zákroky. Nejtěžší chvilky je čekaly na přelomu posledních dvou čtvrtin, kdy hráli oslabeni čtyři a půl minuty v kuse. Slovinské přesilovky ale způsobovaly divákům čím dál větší bolest očí. To zaslouženě potrestal gólový brejk dvojice Tenkrát – Patrik Šebek, který utkání definitivně zlomil – 5:1.

Češi si chtěli závěr turnaje ještě osladit a na pažbu přidali další dva zářezy. Petru Tenkrátovi pomohla k radosti nádherná Demelova nabídka a přihrávku Vladimíra Kameše si obránce srazil do brány sám. V poslední minutě Slovinci přece jen využili přesilovku, když si cestu do sítě našla rána Nejce Berliska, ale to neznamenalo víc než úpravu skóre na konečných 7:2.

Česko – Slovinsko 7:2 (1:0, 2:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 8. Besser (Moučka, Strýček), 16. Brož (Moučka, Strýček), 18. Vozdecký (Šebek), 28. Šebek (Loskot, Šimo), 39. Šebek (Tenkrát), 44. Tenkrát (Demel, Vozdecký), 46. Kameš (Kafka, Moučka) – 34. Ograjenšek (Zupanc, Kuralt), 48. Berlisk (Remar, Kadić).
Rozhodčí: Ansorg, Singer (GER). Vyloučení: 9:5. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 31:17. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 7:1, 7:2.

Česko: Handl – Demel, Brož, Vozdecký, Tenkrát – Šebek, Šimo, Loskot, Kafka – Strýček, Kameš, Moučka, Besser.

Slovinsko: Škrabelj – Zupanc, Berlisk, Kadić, Kralj – Erman, Grahut, Remar, Koblar – Podlipnik, Kuralt, Ograjenšek.

Ostatní výsledky dne

Finové se po čtvrtfinálovém výpadku postarali o další nečekaný výsledek ve svůj neprospěch. Vítěz skupiny B nestačil na domácí Němce, kteří na šampionátu zvítězili poprvé a rovnou si zajistili záchranu. To výběr Suomi bude mít v utkání se Slovinci nůž na krku. Do finále postoupily po jednoznačných výhrách Švédsko se Spojenými státy.

semifinále: Švédsko – Kanada 10:5 (2:0, 2:2, 0:3, 3:0)

semifinále: USA – Slovensko 11:4 (4:0, 4:1, 0:3, 3:0)

o udržení: Finsko – Německo 5:7 (0:1, 1:2, 1:3, 3:1)

Program závěrečného dne – sobota 8. června

11:00 Finsko – Slovinsko (o udržení)

16:30 Kanada – Slovensko (o 3. místo)

19:00 USA – Švédsko (finále)