Hradecký tahoun David Šafránek: Tři výhry? To se nám dlouho nestalo

Hradecký tahoun David Šafránek: Tři výhry? To se nám dlouho nestalo

Stilmat extraliga má po úvodním víkendu lídra, jenž loni postoupil do play-off po dlouhých čtyřech letech čekání. Hradec Králové v pardubickém azylu skolil Boskovice, Zlín i Uherský Brod! Celkem šesti góly k tomu pomohl David Šafránek, který ještě týden před startem soutěže bojoval s hokejovou Slavií o extraligu.

Po takovém začátku musí panovat velká spokojenost, že?
Jo, máme ze tří zápasů devět bodů, spokojenost je velká. Měli jsme týmy z Moravy, které jsme víceméně neznali, protože jsme s nimi dlouhá léta nehráli. Tím pádem jsme ani nevěděli, co od toho čekat. Určitě jsme rádi za tři výhry. Dlouho se nám na začátku sezony nestalo, že bychom měli takhle dobrý vstup.

Síla vašich prvních tří soupeřů byla rozdílná…
Myslím, že to bylo vidět na výsledcích. První zápas 8:1 s Boskovicemi, to bylo jednoznačné. Další dva zápasy už byly vyrovnané, rozhodli jsme až chvilku před koncem. Zlín a Uherský Brod pro nás byly velice kvalitními a vyrovnanými soupeři.

Bavili jste se už o tom, kde v letošním ročníku hledat favority?
Ani jsme to nějak neřešili. Taky vždycky záleží, jak se ti kluci sejdou. Určitě vždycky patřily k favoritům Slavie, ta nakonec letos hraje v Černošicích, a pak Beroun. Uvidíme, jak to bude vypadat, až se soutěž trochu víc rozběhne.

Jak je na tom váš tým?
Myslím, že na první víkend jsme to poskládali velice slušně. Na první zápas nás bylo dokonce čtrnáct, to se nám snad nikdy nestalo. Nakonec se na nás přijde podívat i Čapíno (Zdeněk Čáp prochází kolem, pozn. red.). Gólman (Michal Mahdal) nás podržel v každém zápase, tam taky nebyl problém.

A jak byste váš celek popsal? Máte mladý tým, který je už dlouho pohromadě a postupem času je lepší a lepší?
(přemýšlí) Já nevím. Teď přišli bráchové Novákovi, ti jsou šikovní, hrajou spolu celou dobu. Ačkoli jsou mladí, tak jsou taky vyhraní. Myslím, že náš tým se každou sezonu zlepšoval a vždycky záleželo, jak jsme se zrovna sešli.

Loni se Hradec Králové dostal do play-off po čtyřech sezónách, kdy se mu to nepodařilo. Kde byl problém? Byli jste inlinově málo „vyhraní“?
Je to možné. Nějaké zápasy jsme sehráli vyrovnané, v některých jsme byli jasně horší. Vždycky jsme bojovali o to, abychom se dostali do play-off, a nemuseli jezdit na play-out. Naštěstí jsme to vždycky zvládli. Náš cíl vždycky byl dostat se do play-off, a to se nám loni splnilo. Letos se navíc nepadá. Uvidíme, kam dojdeme.

Mluvil jste o bratrech Novácích, ale Hradec táhne i vaše spolupráce s Alešem Půlpánem. Hlavně díky ní jste dal v každém z prvních tří zápasů dva góly…
Snad celou dobu, co hraju inline, hraju s ním. Myslím, že si rozumíme a víme, kdo si kam najíždí a jakou má práci při bránění.

Jak byste tedy popsal svou roli?
(směje se) Mám asi takovou roli zakončovatele. Možná je to v dobrém i špatném, myslím, že u mě občas všechno skončí. A někdy to skončí gólem. Většinou se snažím i napadat a rozbíjet soupeřům rozehrávku, kluci to pak vždycky už nějak dobrání.

Chci se zeptat i na váš příběh v ledním hokeji, letos jste se z Kolína vypracoval do prvoligové Slavie. Čekal jste, že byste mohl dostat takovou šanci?
Ne ne, určitě jsem to nečekal. Byl to pro moji hokejovou kariéru nový impuls. Sezónu jsem začínal v Kolíně, s tím, že tam budu normálně pokračovat a všechno bude stejné. Ale pak jsem měl telefon, že se můžu na zkoušku dostat do Slavie. Samozřejmě jsem to využil a jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Sezónu jsme měli strašně dlouhou, dostali jsme se až do baráže.

Sahali jste po postupu do extraligy, to by byla pohádka…
Ačkoli jsme bohužel ten poslední krůček neudělali, tak myslím, že sezóna to byla rozhodně úspěšná. Play-off jsme prošli suverénně a v baráži jsme nehráli druhé housle. Do předposledního zápasu jsme pořád ještě měli šanci na postup, ale bohužel, týmy z extraligy byly asi lepší. Asi to dopadlo zaslouženě.

Jak to s vámi vypadá na další sezónu?
Doufám, že budu pokračovat ve Slavii. Teď se jenom řeší, jak se domluví s Kolínem. Jestli a za jakých podmínek mě uvolní.

I přes přípravu ve Slavii byste s inlinem neměl problém?
Ani jsem to nijak neřešil. Letní příprava na Slavii ještě ani nezačala, protože jsme končili pozdě. Vzhledem k tomu, že tréninky stejně asi budou dopoledne, měl bych mít o víkendech určitě volno a neměl by být žádný problém, abych jezdil na zápasy.

Co pro vás obecně inline hokej znamená?
Pro mě to vždycky byla zábava na léto. Potkám se s kluky, se kterými už lední hokej nehraju, vždycky je fajn přijet do Hradce a pokecat si. Je to pohodový sport, dáme si pár gólů a když se vyhrává, tak je dobrá atmosféra (směje se). Není tu žádný stres, je to zpestření hokejové letní přípravy.



Foto: Martin Voltr, Rudolf Bernart