Reprezentovat za rok v Pardubicích? Bylo by to hezké, říká Tomáš Plekanec

Reprezentovat za rok v Pardubicích? Bylo by to hezké, říká Tomáš Plekanec

Hvězdné jméno, které extraliga inline hokeje pravidelně nabízí? Tomáš Plekanec. Hokejový reprezentant letos naskočil do hry dva dny po konci mistrovství světa ve Švédsku a pomohl vytáhnout Kladno do vyřazovacích bojů. Ve čtvrtfinále play-off vyzvou Středočeši silné Brno a na Plekance se budou moci opět spolehnout.

Rozhovor s extraligovou hvězdou

Kladenští hokejisté neprožili příliš dobrý vstup do sezóny, i vlivem těžkého losu poprvé vyhráli až na čtvrtý pokus. Do play-off ale nakonec postoupili bez potíží a závěrečným vítězstvím 8:4 na pardubické půdě se posunuli dokonce na třetí místo. „Jsme spokojení, uhráli jsme si play-off. Letos jsme měli málo lidí a kvalita u nás nebyla taková,“ říká jeden z útočných tahounů mužstva Tomáš Plekanec.

„Nejsme už tak nebezpeční jako třeba před rokem nebo dvěma, kdy jsme měli sestavu docela dobře poskládanou. Chybí nám ta kvalita inlinu, pohyb, brzdění a podobně. Spíš to hrajeme jako hokej,“ zamýšlí se sebekriticky. „V tom je to pro nás těžší oproti jiným klukům, kteří inline umí a jsou na něj zvyklí. Hrajeme na dvě lajny,“ dodává.

V západní extraligové divizi nad všemi vyčnívala pražská Slavia. Obhájce titulu neprohrál v základní části ani jednou, průměrně svým soupeřům nastřílel 11 branek za zápas. „Kvalita je u nich vidět. Velký rozdíl je asi v tom, že my chodíme trénovat jednou týdně a scházíme se v pěti nebo šesti lidech. Kdybychom trénovali pravidelně, možná bychom s nimi mohli hrát vyrovnaně. Zatím na ně ale nemáme,“ uznává třicetiletý hokejista.

Na dovolené jsem v Čechách

Plekanec naskakuje za kladenský tým každoročně a je jedním z velkých jmen, která může extraliga v době hokejové okurkové sezóny fanouškům nabídnout. „Jakmile skončím sezónu, jdu si zahrát. Vždycky záleží na tom, jak brzo se vrátím, jaké je rozlosování a kolik zápasů stihnu.“ Letos stihl šest utkání, ve kterých si připsal šest gólů a osm asistencí.

Do hry se přitom zapojil už necelé dva dny poté, co s národním výběrem vypadl ve čtvrtfinále mistrovství světa ve Stockholmu. A z pěti gólů, které zaručily Kladnu těsnou výhru nad Hradcem, sám zařídil tři a na jeden další přihrál! Jako by mu opravdu pomohlo, že ještě nevypadl z tempa. „Podle mě ale moc nezáleží na tom, jestli jsem rozehraný, nebo ne,“ oponuje zkušený reprezentant. „V tomhle se inline nedá s hokejem srovnávat, je to úplně něco jiného. Spíš jsem byl ještě unavený,“ doplňuje.

Hokejista Montrealu Canadiens se doma připravuje na další ročník NHL. Jakmile mu ten letošní skončil vypadnutím v prvním kole play-off, přijel pomoci Aloisi Hadamczikovi do Švédska, potom hned naskočil na kolečka. O dovolené ale přesto vůbec nepřemýšlí. „Já ji mám v Čechách. Tady jsem na dovolené a nemusím nikam jezdit,“ překvapuje Plekanec.

Součástí dovolené tak pro něj je i letní zápřah, na který ale není sám. „Jsme v partě, trénujeme spolu čtyři. Přípravu mám jako každý jiný hokejista. Běhání, kolo, posilovna, squash, tenis... všechno, co se dá. Nic zvláštního na tom není. O víkendech si zahraju inline a až skončí, možná budu víc chodit na ten tenis,“ popisuje Tomáš Plekanec svůj program v jarních a letních měsících.

Za nároďák bych si určitě rád zahrál

Kvůli výluce zámořské soutěže se letos bitvy o Stanley Cup protáhly až do druhé poloviny června. Zatímco v Česku praskají ve švech koupaliště, v Americe se stále ještě plní dvacetitisícové hokejové haly. Finále přitom nabízí pro českého fanouška hodně zajímavou podívanou.

„Zápasy bohužel většinou běží od dvou hodin ráno. To je pro mě blbý čas, když začínám každý den trénovat v devět. Spíš sleduju nějaké highlity nebo se podívám na kousek zápasu ze záznamu,“ hovoří Plekanec o pozornosti, kterou souboji Chicaga s Bostonem věnuje. Není ani v kontaktu s Jaromírem Jágrem či Michaelem Frolíkem – Kladeňáky, z nichž jeden určitě doveze trofej domů. „Myslím, že mají svých starostí dost,“ hlásí s úsměvem.

Jeden z nejlepších českých hokejistů současnosti je pochopitelně „zajímavý“ i pro trenéry inline reprezentace. Působení v národním týmu mu ale dosud nedovoloval jeho klub. „Trenéři se mě už dvakrát ptali, jestli bych s nimi nejel. Jel bych hrozně rád, ale v té době jsem to měl zakázané od vedení Montrealu. Od té doby, co se změnilo vedení, jsem to ještě nezkoušel,“ vysvětluje.

Uzavřenou kapitolou pro něj ale národní dres rozhodně není. „Někdy v budoucnu bych si za nároďák určitě rád zahrál i v inline hokeji,“ říká. A možná ideální příležitost se nabídne příští rok, kdy mistrovství světa organizace IIHF hostí Pardubice. „Je možné, že by to v klubu viděli jako vhodný doplněk. Teď je ještě brzo to řešit, ale uvidíme. Bylo by to hezké,“ uzavírá Tomáš Plekanec.