Česko si poradilo s Lotyšskem a do čtvrtfinále půjde z druhé pozice

Česko si poradilo s Lotyšskem a do čtvrtfinále půjde z druhé pozice

Inline hokejová reprezentace zvládla závěrečné utkání základní skupiny mistrovství světa. Lotyšsko Češi porazili vysoko 8:2. Druhý hattrick ve třech zápasech si připsal útočník Loskot, premiérovou branku vstřelil obránce Zbořil. Ve čtvrtek čeká reprezentaci čtvrtfinálový zápas.

Do utkání vstoupili Češi aktivně a od první minuty si dokázali vytvářet nebezpečné šance. Po několika vteřinách mohl otevřít skóre Loskot, bekhendem ale mířil těsně vedle. Ve druhé minutě měl ještě větší příležitost Kafka, po dlouhém pasu za obranu ale vystřelil jen do připraveného brankáře. Vedoucí trefu si nakonec nepřipsal ani Fiala, jehož tvrdá rána orazítkovala pouze tyčku.

Z vedení se tak národní tým radoval až v 7. minutě, kdy sražená Rubešova přihrávka doskákala k Loskotovi, který z první prostřelil přesouvajícího se brankáře. Ani ne po minutě to bylo už o dvě branky a znovu se o to postarala stejná dvojice českých hráčů. Rubeš zpoza klece našel volného Loskota, a ten se ani v další velké příležitosti nemýlil.

Lotyšsku se podařilo velmi rychle snížit, když přečíslení využil po přesné přihrávce Orogodnikovs. Česko se nenechalo inkasovanou brankou znervóznět a do konce první části soupeři prakticky nepůjčili kotouč. Díky tomu dokázali navýšit své vedení, když Fiala ve správný moment našel na levé straně volného Malého, který z voleje rozvlnil síť za bezmocným Seikstsem.

Druhá polovina zápasu začala pro Čechy nejlíp, jak mohla. Na 4:1 zvýšil pohotový Loskot. Poté se sice národní tým dostal do oslabení, ale v něm unikl Rubeš a krásným blafákem přidal další branku. Češi měli utkání ve svých rukou a plně dominovali. Po další kombinační akci vstřelil svou první branku v reprezentačním dresu Zbořil.

Gólostroj se ani poté nezadrhl. Dvě branky přidal krátce po sobě Cik a Lotyšsko si vzalo oddechový čas, během kterého se do české branky postavil Michajlov. V závěru utkání skóre korigoval v přesilové hře Jekimovs. Národní tým dokráčel k pohodlné výhře 8:2 a ve čtvrtfinále narazí na Argentinu.

Česko - Lotyšsko 8:2 (3:1)

Branky: 7. Loskot (Rubeš), 8. Loskot (Rubeš), 14. Malý (Fiala), 21. Loskot (Rubeš), 24. Rubeš (Bernad), 30. Zbořil (Fiala), 33. J. Cik (Fiala), 34. J. Cik (Kafka) – 8. Orogodnikovs (Golubovis), 39. Jekimovs (Cimermanis).

Sestavy

Česko: Brabec (33. Michajlov) – Strýček, J. Bernad, Rubeš, Loskot – Zbořil, J. Cik, Šimo, Kafka – Sem, Malý, D. Šebek, Fiala – Zahradníček, Bezouška.

Lotyšsko: Seiksts – Galkins, Cimermanis, Šancovojs, Durdins – Ogorodnikovs, Batraks, Zelubovskis, Jekimovs, Golubovics.

Branky: 7. Loskot (Rubeš), 8. Loskot (Rubeš), 14. Malý (Fiala), 21. Loskot (Rubeš), 24. Rubeš (Bernad), 30. Zbořil (Fiala), 33. J. Cik (Fiala), 34. J. Cik (Kafka) – 8. Orogodnikovs (Golubovis), 39. Jekimovs (Cimermanis)

Vyloučení: 1:2