Králem inline extraligy pro rok 2013 se stali hokejisté Mission Roller Brno

Králem inline extraligy pro rok 2013 se stali hokejisté Mission Roller Brno

Po dlouhých čtrnácti letech se extraligový titul vrací do Brna! Finále závěrečného turnaje Final Four proti sobě svedlo dva moravské celky a Brňané především díky vydařené první polovině utkání porazili zlínské Devils 6:5. Ve Vrchlabí tak Mission Roller oslavil zisk zlatých medailí.

IHC Devils Zlín – Mission Roller Brno 5:6 (1:2, 1:3, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 12. Šenkeřík, 13. Šenkeřík (Klhůfek), 26. Čech (Vozdecký, Veselý), 31. Čech (Urbanec, Veselý), 47. Veselý (Urbanec) – 1. Woods, 12. Obdržálek (R. Skácel), 17. Woods (P. Šebek, Brož), 19. Brož (Šimo), 20. Kachlík (Rajnoha), 47. Brož.

Rozhodčí: Jílek, Frodl. Vyloučení: 4:4, navíc Vozdecký 10 min. OT – Kubica OK. Využití: 2:2. Diváci: 130. Průběh utkání: 0:1, 1.1, 1:2, 2:2, 2:5, 4:5, 4:6, 5:6.

IHC Devils Zlín: Kašík – Urbanec, Jurík, Šenkeřík, Vozdecký, Janeba, Goiš, Čech, Klhůfek, Veselý, Hrazdíra.

Mission Roller Brno: Jirkův – Kubica, Obdržálek, Strýček, P. Šebek, Rajnoha, Šimo, Kachlík, R. Skácel, Kučera, L. Skácel, Woods, Brož.

V semifinále potřebovali brněnští hokejisté na první gól jen osm sekund a proti Zlínu převedli další vynikající start. Už v čase 0:24 vystihl špatnou rozehrávku Thomas Woods a z úhlu zavěsil pod břevno. Brno mělo navrch až do svého prvního oslabení, které posadilo Devils na koně a minutu po skončení přesilovky vyrovnal skrytou střelou Petr Šenkeřík. První čtvrtina ale remízou neskončila, Petr Obdržálek totiž zabojoval před brankovištěm o puk a zasunul ho za Kašíkova záda, čímž Brnu vrátil vedení.

Zlínu se ještě jednou podařilo dotáhnout na svého soupeře, Petr Šenkeřík zakončil výjezd z rohu druhým gólem. Zbytek druhé čtvrtiny ale naprosto jednoznačně patřil Brnu a právě tato pasáž se později ukázala být pro celý výsledek rozhodující. Mission Roller předvedl dvě vynikající přesilovky – nejprve zakončil krásnou kombinaci Thomas Woods a poté z rychlého protiútoku pálil přesně Luděk Brož. Když na své spoluhráče navázal ve dvacáté minutě dorážející Jakub Kachlík, Brno vedlo už 5:2!

Na ploše ale byly dva týmy, které chtěly ukázat, jak skvěle umí sehrát početní výhodu. Ve třetí čtvrtině pomohly zlínskému týmu rovněž dva fauly soupeře. Oba potrestal Filip Čech, Jirkův v obou případech neměl nárok a najednou byl na světě nejtěsnější rozdíl.

Dál už zápasu vévodily výkony brankářů. Jak Libor Kašík, tak Ondřej Jirkův potvrzovali, že bez skvělého gólmana se v inlinu na vrchol dostat nelze. Oba ve finále zlikvidovali kromě dalších šancí také po jednom trestném střílení.

S blížícím se koncem musela přijít zlínská power-play. Trenéři odvolali Kašíka z branky už více než dvě minuty před sirénou, kýžený cíl ale nepřišel, Luděk Brož naopak v čase 46:08 od červené čáry posunul Brno do vedení 6:4 a na dosah titulu.

Všechno ale ještě mohlo být jinak. Když šli na trestnou dva hokejisté za vzájemný souboj, pádil Kašík na střídačku podruhé a ve hře čtyř proti třem se Ondřej Veselý trefil přesně mezi betony. Zlín tlačil na pilu, jak nejlépe mohl – bylo to ale málo. Jirkův už všechny zbývající kotouče pochytal a po závěrečném hvizdu mohl se svými spoluhráči slavit. Cena pro nejužitečnějšího hráče turnaje mohla jen stěží putovat do jiných rukou než těch brněnského brankáře.

2. zápas play-out: Mad Parrots Úhřetice – IHC Night Birds Přerov 3:7 (0:2, 1:1, 0:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 14. Petr (Bukač, Bujňák), 39. Bujňák (Dostál), 43. Šťastný (Bujňák, Petr) – 3. J. Ferenc, 7. J. Osina (J. Ferenc, P. Hanák), 15. M. Ferenc, 27. Ditrich (Kočara), 28. P. Hanák (J. Ferenc), 45. Vaněk (Ditrich), 47. Vaněk (Kočara, J. Osina).

S nejvyšší soutěží se po dvou letech loučí Úhřetice, drtivou prohru z prvního zápasu v Přerově nedokázaly na domácí půdě odčinit. Night Birds vedli po první čtvrtině o dvě branky, ve 28. minutě už o čtyři a úhřetický nástup přišel pozdě. Víc než jen snížit na 3:5 Východočeši nezvládli, v závěru inkasovali ještě dva góly, které je definitivně poslaly po první ligy. Nováček z Přerova naopak svůj hlavní cíl pro ročník 2013 splnil a udržel se mezi elitou.

Konečné pořadí Reebok extraligy inline hokeje 2013

1. Mission Roller Brno
2. IHC Devils Zlín
3. IHC Slavia Praha
    IHC Berounští Medvědi
5. IHC Eagles Olomouc
6. IHK Uherský Brod
7. IHC Čerti Kladno
8. Střída Sport Pardubice
9. IHC Reflex Uherské Hradiště
10. ILHK Hradec Králové
11. IHC Night Birds Přerov
12. Mad Parrots Úhřetice – sestup

      Roller Storm Praha – postup