Titul? Konečně se nám to splnilo, radoval se kapitán mistrů Pavel Strýček

Titul? Konečně se nám to splnilo, radoval se kapitán mistrů Pavel Strýček

Formu stupňovali, až dosáhli na vrchol. Brněnští hokejisté prohráli naposledy uprostřed května, základní část zakončili pěti výhrami v řadě. A jejich sérii nezastavila ani dosud suverénní Slavia, ani Zlín! Hokejisté Mission Rolleru mohli na vrchlabském Final Four zvednout nad hlavy vítězný pohár. „Je to perfektní pocit,“ vypovídal po finále šťastný brněnský kapitán Pavel Strýček.

Rozhovor s kapitánem extraligového mistra

Mistr extraligy… jak to zní?
Zní to krásně! Konečně se nám to splnilo, několikrát jsme byli ve finále, sahali po poháru a nepovedlo se nám to. Jsme rádi, že jsme sezónu dotáhli až do vítězného konce. Je to perfektní pocit.

Jak jste cítili svou sílu po základní části? Na východě jste skončili druzí.
Mužstvo jsme doplňovali v průběhu sezóny. Začínali jsme s nějakým základem a pak se postupně nabalili kluci, kteří přijeli z Francie. Doplnil nás ještě Thomas (Woods) z Kanady, takže mužstvo se dohromady dávalo celou sezónu. Myslím, že jsme se na play-off připravili tak, abychom dokázali porazit i Slavii, která patří mezi ty nejlepší. Moc si toho vážíme.

Mluvíte o Thomasu Woodsovi. Jak se vůbec příchod kanadské hvězdy do Brna zrodil?
Náš manažer Tomáš Kazlepka měl vizi posílit tým tak, abychom měli šanci vyhrát pohár. Udělal pro to maximum, co šlo. Vzhledem k tomu, že má kontakty na hráče, spojil se s ním a nabídl mu možnost hrát u nás. On na to kývl a jsme za to moc rádi, moc nám pomohl. Byl to dobrý tah, Thomas byl naším klíčovým hráčem.

Semifinále jste ve Vrchlabí odehráli proti Slavii. V neuvěřitelném zápase šance střídala šanci, rozhodovalo v závěru opravdu už jenom štěstí?
Všechny čtyři týmy, které ve Vrchlabí byly, patří mezi to nejlepší v lize. Slavia ale ostatní týmy převyšovala a uvědomovali jsme si, že to bude těžký zápas. Navíc nás loni vyřadila ve čtvrtfinále, takže jsme jí to chtěli vrátit. Zápas byl na obě strany otevřený až do konce a vyhrál šťastnější, což jsme byli my. Myslím ale, že jsme postoupili zaslouženě.

Ve finále se proti sobě postavily dva moravské týmy. Berete to jako dobrou vizitku vaší divize?
Určitě to je pro Moravu dobrá vizitka. Jsme rádi, že jsme se potkali dva moravské týmy. Ale je to jen o jednom víkendu, dvou zápasech, a buď se vám povedou, nebo ne.

Ve finále vám skvěle vyšla první polovina utkání, zaslouženě jsme vedli 5:2. Zlín se pak ale dostal do kontaktu. Co jste si v tu chvíli řekli, abyste zabránili vyrovnání?
Že musíme hrát to co na začátku. Přestali jsme hrát, začali bránit výsledek a byli zbytečně vylučovaní, čímž jsme dostali Zlín do hry. Pak z toho bylo zbytečné drama a ve finále mohl zápas dopadnout ještě úplně jinak. Kdybychom hráli pořád stejně, mohli jsme vyhrát v klidu a ne se do poslední vteřiny nervovat a strachovat o vítězství.

Asi budete souhlasit, že vás k titulu dotáhl hlavně brankář. Ondřej Jirkův předvedl ve Vrchlabí dva vynikající výkony.
Ondra nachystal formu na správnou chvíli, určitě nám k titulu pomohl největší měrou. V téhle fázi soutěže už je to hlavně o gólmanech. Jsme rádi, že načasoval formu na tenhle okamžik, a můžu mu jedině poděkovat, stejně jako celému týmu.

Předchozí dva turnaje Final Four se konaly v Pardubicích. Jak se Vám líbilo tentokrát ve Vrchlabí?
Všechno tady bylo nachystané a proběhlo to v pohodě. Je pravda, že pro nás Brňáky i kluky ze Zlína to bylo daleko (směje se), ale jinak je úplně jedno, jestli se hraje ve Vrchlabí, Pardubicích, Brně nebo Zlíně. Je to jen jeden víkend, i když hrajete dva nejdůležitější zápasy v sezóně. Ale jak říkám, ve Vrchlabí to bylo v pohodě.

Fotografie: Petr Kraus