Základní část ovládl Beroun, nejproduktivnějším hráčem znovu Loskot

Základní část ovládl Beroun, nejproduktivnějším hráčem znovu Loskot

Sobotním programem skončila dlouhodobá část Stilmat extraligy a na řadu přijde play-off. Do něj postoupí všech dvanáct celků, první čtyři hned do čtvrtfinále, zbytek bude bojovat už v osmifinále. Nejlepší výchozí pozici si zajistili berounští hokejisté, kteří za jedenáct zápasu nepoznali pachuť porážky. Mezi jednotlivci vynikali zejména Marek Loskot z Černošic a Petr Kafka z Berouna. První jmenovaný ovládl kanadské bodování, druhý se stal nejlepším střelcem.

Během posledního hracího dne se rozhodlo o konečných pozicích před play-off, nejlepším střelci, nebo o osmifinálových dvojicích. Výsledky posledního hracího dne základní části:

27.05.201714:0010Mission Roller BrnoSK Černošice10:11 SN
27.05.201714:0011IHC Night Birds PřerovHC Boskovice14:5
27.05.201716:0011Mission Roller BrnoIHC Čerti Kladno8:10
27.05.201716:0011IHC Roller Storm PrahaILHK Hradec Králové3:12
27.05.201718:0011IHC Berounští MedvědiILHK Hradec Králové15:6
27.05.201718:0011IHC Night Birds PřerovIHC Tempish Olomouc6:4

Poprvé se v letošním roce do vyřazovacích bojů podívají všichni účastníci extraligy, v základní části se tak hrálo jen o to, v jaké fázi se do play-off zapojí a jestli budou mít výhodu domácího prostředí. V tomto ohledu si velkou výhodu vybojovali Berounští Medvědi, Nový Jičín, Přerov a Černošice. Nejlepší čtveřice si totiž zajistila přímý postup do čtvrtfinále, které navíc bude každý tým hrát na domácí půdě. Soupeře jim určí osmifinále, do kterého bude muset i Olomouc, která o místo mezi čtyřmi nejlepšími přišla až po prohře v přímém souboji s Přerovem.

O účast mezi osm nejlepších budou týmy bojovat v následujících osmifinálových sériích. Olomouc na svém hřišti přivítá Uherský Brod, Kladno změří síly s Boskovicemi, pražský Storm se v souboji dvou velkých měst střetne s Brnem a poslední dvojici utvoří Zlín s Hradcem Králové. Při pohledu na vzájemné zápasy z letošní sezóny by měli k mírným favoritům na postup patřit Olomouc, Kladno, Storm a Zlín. Jestli svojí roli zmíněné celky potvrdí, dozvíme se už během příštího víkendu.

Základní část přinesla několik zajímavých statistik. Nejofenzivnějším celkem byl bezpochyby Beroun, který nasázel 114 gólů, díky kterým posbíral 32 bodů. Jedinou ztrátu zaznamenal v duelu s Černošicemi, které porazil až po prodloužení. Na druhé straně se ocitl Uherský Brod, který se do branek soupeřů trefil jen osmačtyřicetkrát. Nejvíce utkání, která se musela prodlužovat, má na svém kontě Brno, které slavilo výhru v nastaveném čase jen jednou ze čtyř pokusů.

Boj o nejlepšího hráče v kanadském bodování se velmi rychle zúžil mezi dva útočníky. Nakonec byl úspěšnější Marek Loskot z Černošic, který nasbíral jednašedesát bodů. Jen o malý kousek za ním skončil Petr Kafka. Ten byl ale na rozdíl od svého soka lepším střelcem. Zajímavý je i pohled na góly při nerovnovážných počtech hráčů ve hře. V přesilových hrách se o první místo dělí se čtyřmi brankami Zdeněk Petráš ze Stormu a obránce Mikuláš Zbořil z Přerova. V oslabení pak zářil s osmi brankami Marek Loskot. Je pochopitelné, že největší zastoupení mezi desítkou nejproduktivnějších hráčů má Beroun (4), následuje Olomouc (3), Černošice (1), Přerov (1) a Hradec Králové (1).

Podobně jako nejproduktivnější hráč je i ten nejtrestanější z Černošic. Nejvíce trestných minut v základní části totiž nasbíral Jiří Černoch. Jen o jeden menší trest za ním skončil Dominik Hrachovina z Boskovic následovaný svým spoluhráčem Petrem Veselým. Další hráči mají už poměrně značný odstup, pokud bychom ale hledali hokejistu, který má nejvyšší průměr trestných minut na jeden zápas, byl by to jednoznačně Juraj Jurík. Obránce Nového Jičína nastoupil jen ke dvěma zápasům, nasbíral však přes pětatřicet minut na trestné lavici.

Foto: Jan Gebauer