Tomáš Würtherle: O inline hokej je v Česku stále větší zájem

Tomáš Würtherle: O inline hokej je v Česku stále větší zájem

Vrcholem nového ročníku inline hokeje budou tradiční šampionáty organizací FIRS a IIHF a po čtyřech letech také Světové hry. Za pozornost však stojí rovněž domácí scéna. Dvanáct klubů stojí na prahu extraligové soutěže a čtyři nejlepší se představí na závěrečném turnaji, který poprvé proběhne ve spojení s finálovým kláním juniorské extraligy. „Chtěli bychom všechny mládežnické soutěže posunout ještě trochu dále,“ říká prezident České asociace inline hokeje Tomáš Würtherle.

Cítíte, že se inline hokej jako mladý amatérský sport v České republice rozvíjí?
Je to tak, inline hokej se v posledních letech hodně rozvíjí. Přibývá speciálních inline ploch, čímž přibývají mužstva a následně se rozšiřují soutěže. Inline hokej je velmi zajímavý a dobrý doplněk hráčů ledního hokeje všech výkonnostních kategorií, kteří se tak udržují v herní praxi a zároveň se pobaví. Pokud si k tomu přidáte obrovské úspěchy všech reprezentačních výběrů v posledních letech a jejich mediální prezentaci, tak je jasné, že je o inline hokej stále větší zájem.

Jak jste celkově s úrovní inline hokeje v Česku spokojen?
Stále je co zlepšovat, ale myslím si, že úroveň inline hokeje v České republice se v posledních letech hodně zvýšila. Do jisté míry je to spojené právě s rostoucí popularitou a s tím, že inline hraje stále více kvalitních hráčů. O úrovni českého inline hokeje svědčí i jeho současné postavení v pomyslném světovém žebříčku a mimořádné výsledky na mezinárodním poli. Zejména pak zlatý rok 2011, kdy český inline vybojoval postupně zlaté medaile na šampionátech IIHF a FIRS, kde zlato získali kromě mužů také junioři a veteráni.

V domácí soutěži se každou sezónu představují špičkoví hráči z hokejové extraligy, ale i z NHL. Které nejznámější tváře by se mezi mantinely měly letos objevit?
Ano, v domácí soutěži se objevuje stále více hvězd známých z ledního hokeje, a i to svědčí o tom, že inline je pro hokejisty dobrou přípravou. Myslím si, že ten „hvězdný“ základ zůstane stejný. Namátkou mohu jmenovat hráče, kteří pravidelně naskakují do zápasů NHL, jako Aleše Hemského, Tomáše Plekance, Rostislava Kleslu, nebo hráče z domácí soutěže či špičkových evropských lig, kterými jsou Petr Tenkrát, Tomáš Mojžíš, Ondřej Veselý, Martin Vozdecký, Tomáš Demel, Jiří Polanský, Miloslav Hořava, Jaroslav Balaštík a další. Musím ovšem zmínit i vycházející hvězdy, například Holíka, Buchteleho, Zámorského či Šenkeříka, kteří patří ke zlatému juniorskému základu.

Finálový turnaj extraligy se uskuteční na konci června ve Vrchlabí, poprvé ve spojení s vyvrcholením extraligy juniorů. Je to znamení, že na mládež kladete postupně větší a větší důraz?
V minulosti nebyla práce s mládeží zcela optimální, a proto jsme se v posledním roce na práci s mládeží hodně zaměřili a chceme v tom pokračovat i v letošním roce. Chtěli bychom všechny mládežnické soutěže posunout ještě trochu dále, jak organizačně, tak metodicky, k čemuž nám pomáhá dostatek kvalifikovaných trenérů, působících také v ledním hokeji. Musím podotknout, že v letošním roce bude v mládežnických soutěžích startovat celkem 33 mužstev, což nikdy v minulosti nebylo. Nesmírně si vážíme toho, že je o práci s mládeží zájem. Jedním z vrcholů je právě propojení finálových turnajů seniorské a juniorské extraligy. Pevně věříme, že právě toto spojení pomůže propagaci mládežnického sportu.

Mužská reprezentace po zlatém triumfu na obou mistrovstvích v roce 2011 získala loni bronz a páté místo. Má národní tým znovu ty nejvyšší cíle?
Po všech zmiňovaných úspěších si už ani malé cíle klást nemůžeme (směje se). Ale teď vážně. Světová konkurence roste a jak na šampionátech IIHF, tak na šampionátech FIRS je dnes 6–8 absolutně vyrovnaných mužstev, a kterékoliv z nich může při troše štěstí vyhrát. Naše cíle jsou opět medailové. Musím podotknout, že v letošním roce se ještě v kolumbijském Cali konají Světové hry, což je olympiáda neolympijských sportů, kde se pod hlavičkou FIRS objeví inline již potřetí. V roce 2005 jsme obsadili páté místo, v roce 2009 třetí místo a letos bychom se chtěli poprat o zlaté medaile, které českému inline hokeji v kompletní sbírce chybí. Bohužel nám moc nenahrává pozdní červencový termín, kdy se většina hvězd již musí hlásit do přípravy ve svých klubech, přesto se pro úspěch pokusíme udělat vše.

V minulém roce na šampionátu FIRS v Kolumbii nestartovala česká reprezentace žen. Zamíří letos do amerického Anaheimu?
Bohužel, loňská lokalita konání mistrovství naší finanční stránce příliš nenahrávala a nedostatek financí nás postavil před rozhodnutí, které dva výběry na MS vyslat. Mezi juniory a ženami rozhodlo hlavně to, že junioři obhajovali počtvrté za sebou zlaté medaile. I přesto, že ženy mistrovský titul vybojovaly v roce 2010, i vzhledem k právě zmiňované práci s mládeží dostali přednost junioři. Naše rozhodnutí stvrdili ziskem čtvrtého zlata v řadě. Také letos nás vzhledem k místům konání MS a navíc účasti mužů na světových hrách čeká velká finanční zátěž, ale je zde velmi reálná šance, že se nám podaří zajistit účast na MS i pro ženský výběr. Každopádně se pro to pokusíme udělat vše, co bude v našich silách.

Za rok se Česká republika opět stane světovým centrem inline hokeje, do Pardubic se po třech letech vrátí mistrovství pod hlavičkou IIHF. Jak se na akci těšíte?
Každá podobná akce na území České republiky je pro náš sport samozřejmě obrovským svátkem. Jednak je to ocenění práce všech lidí, kteří se kolem inline hokeje točí, a jde pochopitelně i o velký nástroj, jak ho představit široké veřejnosti. Že je o něj zájem, jsme se mohli přesvědčit právě při posledních domácích šampionátech FIRS v roce 2010 a IIHF v roce 2011. Možná prozradím malé tajemství, ale v příštím roce bychom po dvou letech chtěli na domácí scéně opět uspořádat MS veteránů a připravujeme kandidaturu na pořádání MS FIRS v roce 2015, kde by se měli představit kromě mužů i junioři a ženy.

Česká asociace inline hokeje vstupuje do nové sezóny s novými webovými stránkami. Proč jste se pro ně rozhodli a co na nich čtenáře čeká?
Důvod je zcela prostý. Staré stránky již nepatřily k těm nejmodernějším a v dnešní době jdou tyto věci vpřed bleskovým tempem, takže rozhodnutí bylo celkem jednoduché. Připravovali jsme se na tento krok již od loňska a já jsem jen rád, že se nám ho podařilo zrealizovat a nový web spustit. Musím velice poděkovat firmě eSports.cz, se kterou dlouhodobě spolupracujeme a která pro nás nový web vytvořila. Chtěli bychom být pro čtenáře otevřenější, mnohem více informovat o dění v inline hokeji. Přinášet nejnovější zprávy, aktuální výsledky, statistiky a fotogalerie ze všech soutěží. Připravujeme i diskusní fórum a celkově si myslím, že nabídneme mnohem větší komfort všem našim čtenářům.

Jakými dalšími způsoby se snažíte medializovat inline hokej?
Je to složitá věc, vzhledem k omezeným finančním možnostem a také k délce našeho soutěžního období. Jedna věc je mediální prezentace, kde na vrchol patří živý přenos finále extraligy Českou televizí. Spolupracujeme s Deníkem Sport, jakožto největším sportovním deníkem v ČR, a nyní jednáme o rozšíření spolupráce. Určitou spolupráci máme i s jedním z největších zpravodajských serverů iDnes.cz. Nyní navíc jednám s mediálním partnerem, který má široké pole působení na mediálním trhu, ale zatím bych nechtěl prozradit konkrétní jméno.

Druhá věc je pak mimomediální prezentace. Tady je to samozřejmě otázka financí, a proto se snažíme využít všech možných prostředků. Jedním ze základních kamenů je právě konání letošního finálového turnaje extraligy a extraligy juniorů ve Vrchlabí, kde vstupují do své druhé soutěžní sezóny, o inline mají velký zájem a velmi slušné divácké zázemí. Přestože nehrají extraligu, umístili jsme turnaj právě tam, abychom divákům nabídli tu nejlepší prezentaci našeho sportu.

Jak moc je pro vás důležitá podpora partnerů?
Bez jakékoliv diskuze je pro nás velmi důležitá. Bohužel dnešní financování sportu není jednoduché a bez partnerů, kteří nás podporují, bychom asi nebyli tam, kde jsme. Přestože máme nějakou marketingovou strategii a lidi, kteří nám s partnery hodně pomáhají, není v dnešní době snadné partnery sehnat. O to více si jich musíme vážit, a proto všem našim partnerům patří za jejich podporu velký dík.