Od Česka až po Afriku. Zlatý medailista Tomáš Ulrich vyrábí hrací plochy pro celý svět

Od Česka až po Afriku.  Zlatý medailista Tomáš Ulrich vyrábí hrací plochy pro celý svět

Tomáš Ulrich pomohl české reprezentaci vybojovat zlaté medaile na mistrovství světa veteránů v Novém Jičíně. Na celém šampionátu se však podílel i v úplně jiné roli, hrálo se totiž na podkladu a s puky, které vyrábí firma Stilmat, kterou vlastní. „Ten sport mě strašně baví, takže jsem chtěl pro něj něco udělat,“ vysvětluje Ulrich motivaci svého podnikání.

Jak se vlastně Tomáš Ulrich dostal k vyrábění ploch právě pro inlinehokej není příliš těžké uhodnout, jedná se o čistě srdeční záležitost. „Ten sport mě strašně baví, takže jsem chtěl pro něj něco udělat. To byla pro mě motivace, vyrábět podlahy a puky. Je to teď takový můj životní směr,“ vypráví majitel zlatých medailí z nedávného MS veteránů.

Celé mistrovství nebyly na herní podklad ani na puky žádné stížnosti, což si Ulrich samo sebou jen pochvaluje. „Nic takového nebylo, jsem spokojený,“ směje se Ulrich. Mistrovství světa se ještě odehrálo na starším typu podlahy, v současnosti Ulrichova firma nabízí už modernější. „Podlahu jsme inovovali před dvěma roky a letos bude ještě novější typ podlahy.“

Kromě hrací plochy procházejí samozřejmě inovací průběžně také puky pro inlinehokej. „Hraje se tady už s novými puky, je to takové jejich představení. Jsou těžší a měly by být rychlejší,“ popisuje Ulrich hlavní změny. „Drobné vylepšení připravujeme na příští rok, vždycky je co zlepšovat,“ usmívá se.

Většina hřišť v Česku, ale i v Evropě a na světě, používá právě podlahy vyrobené Ulrichovou firmou Stilmat. „V Česku i v Evropě se hodně hraje na našich podlahách, máme plochy dokonce i v Jižní Americe, Africe, Asii, Rusku,“ vypočítává Ulrich prakticky celý svět, který zásobuje svým materiálem. „Jediná větší konkurence pochází z Ameriky, ale je podstatně dražší a vyrábí v Číně. Vždycky jsme je měli za vzor a teď už jsme před nimi.“

Stilmat, to však není pouze inlinehokej, Ulrichova firma vyrábí hrací plochy i pro jiné sporty. „Vyrábíme ještě víceúčelové plochy pro venkovní použití, pro hokejbal, tenis, venkovní bruslení a máme i takovou multisportovní, na které se dá hrát třeba basket, vlastně všechny míčové sporty. Hlavně nám jde o to, abychom byli univerzální,“ vysvětluje svou hlavní vizi Ulrich.